Pressmeddelanden

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 9 mars 2016

Arne Jones på Murberget

Sedan 1 mars finns Arne Jones omfattande konstsamling på Murberget Länsmuseet Västernorrland. Den omfattar cirka 5 500 föremål och samlingen är en unik konstnärsdokumentation där man kan följa konstnärens intention i en första skiss till det slutgiltiga verket i form av en offentlig utsmyckning. Arne Jones samling kommer närmast från Ålsta folkhögskola i Fränsta, där Ånge kommun förvaltat samlingen tillsammans med Arne Jones Sällskapet.

Samlingen består av skisser och modeller till skulpturer, teckningar och förlagor till bokomslag och illustrationer, fotografier, diabilder, filmer, gipsformar, en porträttsamling bl.a. i terrakotta och gips, en omfattande korrespondens, egna litterära alster, dokument relaterade till olika offentliga verk, en pressklippsamling och ett antal originalverk.

- Vi förstår nu att det här inte bara är en samling med konst som beskriver ett konstnärskap. Den beskriver en konstnärs hela utveckling från skisser, skulpturer och dokumentationer till korrespondens, publikationer och konstnärens egen bokföring. Arne Jones var en litterär person och den delen av hans konstnärskap har ingen ännu fördjupat sig i. Det finns mycket material att arbeta med för framtida forskare. Arne Jones samling är inte bara intressant för vårt län utan är även av riksintresse, säger Maria Sundström, konstkonsulent

På plats finns Maria Sundström, konstkonsult i Västernorrland, Ann Marie Tawastenheilm, konservator, 
Katarzyna Forsberg antikvarie, vid museets föremål-samling samt Eva Carron tf. chef på Murberget Länsmuseet Västernorrland.

Läs mer om Arne Jones klicka!

För mer information kontakta:
Maria Sundström, konstkonsulent
Mobil: 070 66 88 7151 
E-post:  i.c.maria.sundstrom@spray.se


 

Pressbilder får bara publiceras i redaktionella texter om Länsmuseet Västernorrland eller museets utställningar. Om texten i huvudsak handlar om något annat, var vänlig kontakta museets fotoavdelning.David Fahlén

Pressansvarig
 0611-886 611
 david.fahlen@murberget.se