Pressmeddelanden

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 2 februari 2015

Där Lindström möter det samiska

I februari invigs utställningen Lindström och Lappkungen med konstverk av Bengt Lindström från Murbergets samlingar. Den visar upp konstnärens norrländska ursprung och samhörighet med samerna.

Bilden föreställer Bengt Lindströms konstverk Lappkungen. OBS konstverket är beskuret,
Bilden föreställer Bengt Lindströms konstverk Lappkungen. 


Färgen har återvänt till Lindströmrummet. I utställningen visas 38 grafiska blad som tillsammans som visar Bengts koppling till det samiska samhället, Även nåjdtrumman han skapade tillsammans med konstnärerna Lars Nutti och Lars Pirak samt filmerna "Möte vid trumman" och "Vattenfall sätter färg på Akkats" av Caj Enkvist kommer att finnas på plats.

Bengt Lindström framhöll ofta sitt ursprung och behovet av att återvända till den norrländska naturen. Samhörigheten med samerna och samisk kulturen var viktig för honom. Samiska seder hade stor betydelse och avspeglar sig i hans bildvärld. Själv uttryckte han att hans arbeten alltid hade ett huvudtema och det är den samiska influensen. Hans samiske gudfar jorddrog honom vid hans födelse vilket fick en stor betydelse i hela hans konstnärskap.


Läs mer om  Lindström och Lappkungen på murberget.se/lappkungen
 
För mer information kontakta:
Maria Sundström, tel. 070-668 87 15 e-post. maria.sundstrom@murberget.se


 

Pressbilder får bara publiceras i redaktionella texter om Länsmuseet Västernorrland eller museets utställningar. Om texten i huvudsak handlar om något annat, var vänlig kontakta museets fotoavdelning.David Fahlén

Pressansvarig
 0611-886 611
 david.fahlen@murberget.se