Pressmeddelanden

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 9 oktober 2013

Japanska stygn på Murberget

19 oktober 2013-12 januari 2014

Sashiko - Japanska stygn

Vi är stolta att kunna presentera den egenproducerade utställningen Sashiko - Japanska stygn som består av både antika och moderna textilier från Japan. Textilkonstnären och kalligrafimästaren Hisako Hagiwara från Tokyo medverkar i utställningen och finns på plats för att ge kurser i japanskt broderi under hösten.

Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De långa, oftast, vita stygnen bildar vackra geometriska mönster på indigoblått tyg. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Tekniken har förfinats och används idag av alla samhällsklasser i Japan.

Utställningen visar antika broderade brandmansrockar, indigofärgade hampakimonor och täcken av återbrukat material. De antika föremålen är inlånade från museum i Aomori City i norra Japan och Lunco Nagata privatsamling i Tokyo. I utställningen finns också Hisako Hagiwaras nytillverkade bomulls kimonoklänningar, kjolar och långbyxor inspirerade av konstformen Sashiko med oväntade influenser från afrikansk konst och kalligrafi. Hennes verk är en intressant blandning som tar konstformen vidare mot nya uttryck.

Sashiko - Japanska stygn är en unik utställning producerad av hemslöjdskonsulent Ulrika Bos Kerttu och formgiven av Dan Svensson, Stockholm. Utställningen har vernissage den 19 oktober då textilkonstnären Hisako Hagiwara deltar. Sashikoutställningen pågår till och med 12 januari 2014.

Du är varmt välkommen till Murberget på pressvisning den 18 oktober kl. 13:15. Hisako Hagiwara finns på plats med tolk.

Läs mermurberget.se/sashiko.

För mer information kontakta:
Ulrika Bos Kerttu, hemslöjdskonsulent tel. 070 348 08 65

 

Pressbilder

Klicka för förstoring.

1

2

3

4

4

4

4

4


 

Pressbilder får bara publiceras i redaktionella texter om Länsmuseet Västernorrland eller museets utställningar. Om texten i huvudsak handlar om något annat, var vänlig kontakta museets fotoavdelning.David Fahlén

Pressansvarig
 0611-886 611
 david.fahlen@murberget.se