Pressmeddelanden

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 12 juni 2012

Lindström på nytt sätt

Möt konstnären Bengt Lindström som du aldrig gjort förr!
Det törs vi lova inför sommarens utställningar på Murberget, Länsmuseet Västernorrland i Härnösand. De är två till antalet. "Bengt Lindströms väsen" visas utomhus och "Svartvit Bengt Lindström" inne i museet.

Bengt Lindström förknippar vi framförallt med färg och måleri. Nu handlar det om hans svartvita produktion, men också människor, djur och mytiska figurer ur hans bildvärld som skurits ut och förstorats.

fredag den 15 juni kl 10.00 hälsar vi välkommen till en pressvisning. Då får ni vara med om när två av Bengt Lindströms bilder i monumentalformat ur serien om de sju dödssynderna monteras upp på länsmuseifasaden. Då berättar vi också mer om utställningar och en hel del annat som händer i anslutning till dem.

Bildkonstnären Maria Sundström är curator för båda utställningarna och deltar vid förhandsvisningen. Idé och formgivning för "Bengt Lindströms väsen" Maria Sundström och Christina Sollén. 

 

Svartvit Bengt Lindström
22/6 2012-12/5 2014

Utställningen En svartvit Lindström bygger på verk ur museets samling, donationen Michèle och Bengt Lindströms stiftelse för modern konst.

I utställningen presenteras ett urval av Bengt Lindströms grafiska arbeten från 1970-90-talet, sammanlagt 55 verk. Lindström förknippas oftast med färg och måleri men här fokuseras på hans svartvita grafiska arbeten. Dessa har exponerats i ett tiotal utställningar som tidigare visats runt om i Europa, men då oftast med fokus på hans akrylmålningar. I En svartvit Lindström presenteras en Bengt Lindström som få känner till, där bland annat hans formspråk blir tydligt, hans olika återkommande teman och val av grafiska tekniker. I en ljudinstallation kan man dessutom att höra Lindströms röst, där han beskriver sitt arbetssätt, sin konst och sitt konstnärskap.

I en av de många intervjuerna Lindström gav, uttrycker han sitt förhållningssätt till konsten. "Jag målar varje dag, för jag tycker om det". Denna presentation ur Murbergets Lindström-donation är sammansatt av curator Maria Sundström.

Bengt Lindströms väsen
22 juni-30 september 2012

Människor, djur och mytiska figurer hämtade ur Lindströms bildvärld har lämnat sina färglitografiska blad.

Lindström berättar i en intervju, att han tycker om att måla människor i aktivitet, inte i vila. För honom är hans figurer inte alls skräckinjagande utan uttrycksfulla. Han vill att figurerna ska vara så aktiva att de nästan spränger bilden. I Bengt Lindströms väsen har figurerna lämnat sitt sammanhang. De är utskurna och förstorade till mänsklig storlek. Tillsammans befolkar de en del av gräsmattan nedanför länsmuseibyggnaden.

 

Pressbilder

Klicka på bilden för större format och högre upplösning.

Mor och barn 150 px
Mor och barn, serigrafi. 1974

Schamanen 150 px
Schamanen, akvatint, 1988

väsen 150 px
Figurer ur utställningen Bengt Lindströms väsen; Den invigda (röd), Umeå (blå) och Fall i skogen (grön)


 

Pressbilder får bara publiceras i redaktionella texter om Länsmuseet Västernorrland eller museets utställningar. Om texten i huvudsak handlar om något annat, var vänlig kontakta museets fotoavdelning.David Fahlén

Pressansvarig
 0611-886 611
 david.fahlen@murberget.se