Pressmeddelanden

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 augusti 2012

Mästarslöjdare utsedda

Mästarslöjdare från hela landet uppmärksammas när det är dags för stor 100-års jubileumsfest på Nordiska museet i Stockholm, lördag den 18 augusti. Eva Magnusson och Kerstin Hedvall heter de två som nominerats för Västernorrland.

- Textilkonstnär Kerstin Hedvall har sedan 1970-talet varit engagerad som formgivare i hemslöjdsrörelsen. Kerstin är handaslöjdens mästare. Med säker blick för färger, mönster och komposition har hon formgivit textilier till Ångermanlands Hemslöjd och till länets kyrkor. Kerstin har varit en drivande kraft i arbetet med Ångermanlandsdräkterna, rekonstruerat mönster och tagit fram material och modeller.

- Vi har nominerat Eva Magnusson som årets barn- och ungdomsinspiratör för att hon oförtröttligt jobbar på med slöjdklubbar, slöjdworkshops, inspirationsdagar mm för barn och ungdomar i vårt län. Hon visar på slöjdandets glädje och väjer aldrig för besvärligheter. Dessutom lyckas Eva alltid förmedla "du kan!" till den unga generationen berättar hemslöjdskonsulenterna Annso Grahn och Ulrika Bos Kerttu om varför de nominerat de två.

Hemslöjdens hundraårsjubileum har uppmärksammats på en rad olika platser med både utställningar och program framför allt under sommaren i år. Under jubileumsfesten på lördag är det nu hög tid att uppmärksamma de personer som arbetat länge för slöjden, som har gedigna kunskaper och varit en viktig förebild för andra slöjdare. Mästarslöjdare kort och gott.

Barn- och ungdomsinspiratörer är en annan grupp som uppmärksammas extra denna dag. Deras arbete med att förmedla slöjdkunskaper till barn och unga är viktig, inte minst för att nå nya och yngre målgrupper till slöjden.

Eva Magnusson från Matfors och Kerstin Hedvall från Härnösand är med andra ord i gott sällskap när de får ta emot utmärkelserna tillsammans med kollegor från hela landet.

För vidare information om utmärkelserna kontakta Annso Grahn, 0611- 886 56 eller Ulrika Bos Kerttu 0611-886 86

 

 

 


 

Pressbilder får bara publiceras i redaktionella texter om Länsmuseet Västernorrland eller museets utställningar. Om texten i huvudsak handlar om något annat, var vänlig kontakta museets fotoavdelning.David Fahlén

Pressansvarig
 0611-886 611
 david.fahlen@murberget.se