Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 28 april 2010

10 i topp – vägen till kulturhistorien i länet

Konstverk från stenåldern, gravrösen, runstenar, medeltidskyrkor, fornborgar, gamla bruk, byggnadsminnen och mycket mer. Det finns också sevärda platser från vårt senaste århundrade. Hemsö fästning är ett minne av kalla kriget. Sandöbron rymmer många, både sorgliga och lyckosamma minnen från 1900-talet. Bara för att nämna ett par exempel. I Västernorrland finns det tusentals historiskt intressanta platser.

Bild från hällristningarna i Nämforsen
Hällristningar från stenåldern i Nämforsen

Murberget och Mitt Sverige Turism har valt en 10 i topp lista över historiska sevärdheter i Västernorrland. En grupp av sakkunniga på området i länets kommuner har valt ut ett toppmål från olika tidsepoker. Stenåldern är först.

Samarbetet mellan länsmuseet och länsturismorganisationen i Västernorrland knyter an till en riktstäckande satsning som startar den 29 april. Då öppnar en ny portal på webben som vägleder besökare till de viktigaste historiska besöksmålen i hela Sverige.

Det är länsmuseerna i landet som gått samman och byggt en gemensam portal för att ge historieintresserade berättelser med anknytning till historiskt betydelsefulla platser. Portalen har också en karttjänst som kommer att göra det lätt att hitta till de olika miljöerna.

Vid sidan av portalen genomförs en satsning i TV 4. Under 2010 och 2011 sänder de en stor TV-produktion om Sveriges historia. Den omfattar 12 program på bästa sändningstid med Dick Harrison och Martin Timell som programledare. Programmen kommer att vara upplagda i kronologisk ordning. Samtidigt inviger Historiska museet i Stockholms en stor utställning och Nordstedt ger ut ett nytt bokverk om Sveriges historia. Två band har redan kommit ut.

Pil www.upptacksverigeshistoria.se

Logga till Upptäck Sveriges historia

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera