Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 31 maj 2016

100-årsjubileum med Hembygdsrörelsen

YLM8693

I år fyller Svenska Hembygdsförbundet 100 år och det firas bland annat med en stor hembygdsutställning på Murberget. Länets samtliga hembygdsföreningar bidrar med föremål från sina samlingar. Utställningen innehåller överraskande, udda, historiskt intressanta, sällan skådade föremål samt speglar sammantaget hembygdsföreningarnas inriktning och bygdernas historia.

Samhället är i ständig förändring i takt med den historiska utvecklingen. Folkomflyttningar runt om i världen innebär att människor väljer att bosätta sig på gamla platser, vilket innebär att nya invånare skapar sin egen relation till platsen. 
- Med anledningen av vårt firande vill vi aktualisera begreppet hembygd och skapa broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden säger Lena Landin, ordförande Ångermanlands Hembygdsförbund. 

Murberget länsmuseet Västernorrland har under nästan ett års tid haft extra nära och täta kontakter med länets 63 föreningarna och dess medlemmar. De äldsta föremålen är en skida från 1000 f kr och en del av en med från en kälke som är daterad till ungefär 3000 f kr.
- Jag tror att besökarna många gånger kommer att bli förbluffade över de ovanliga, gamla och intressanta föremålen, säger Margareta Bergvall, kulturarvskonsulent på Murberget och välkomnar alla nyfikna personer som vill lära känna en ny plats och nya människor.

Utställningen är producerad av Leo von Euler som tidigare bla arbetat med utställningarna "Vad är en brud?" och "Målat & snidat" för Murberget samt producerat utställningar i Naturum Höga Kusten.  Under sommaren medverkar dessutom de föreningarna som har bidragit med sina föremål till utställningen, i aktiviteter av alla slag på friluftsmuseet på Murberget.

Utställningen invigs söndagen den 5 juni kl 13.00.

Läs också; Hembygdsrörelsens upprop för hembygdens år.  Klicka! 

Vid övriga frågor kontakta:
Margareta Bergvall
Antikvarie/kulturarvskonsulent
Tel 0611-886 61
Epost margareta.bergvall@murberget.se

Pressbilder

Foto: Björn Grankvi

Bild 1
Bild 2
Bild 3

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera