Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 26 oktober 2012

250 liter rödfärg till Murbergets hus

Många av de gamla husen på Murberget är målade med Falu rödfärg. För att fylla behovet av färg kokas varje år hundratals liter i en vedeldad värmare på området. Det är Kalle Frost på tekniska avdelningen som sitter inne med kunskapen och ansvarar för den årliga produktionen.

 

- I år har det blivit 250 liter, men för tre år sedan kokade jag 600 liter. Det beror lite på hur många hus som står på tur att bli målade, berättar Kalle när vi ses för en pratstund i verkstaden.

 

kalle kokar
Kalle under ett av årets sista kok av Falu rödfärg. Foto: Björn Grankvist.

 

För att alltid ha ett lager av färg redo att tas i bruk är det inte bara ett kok som gäller, snarare fem eller fler. Det innebär i sin tur att Kalle fyller den gamla tvättunnan med vatten, järnvitriol, rågmjöl och rödfärg i bestämda doser och vispar, vispar, vispar för att få en bra slutprodukt.

 

- Jag följer ett gammalt recept och börjar med att koka upp 50 liter vatten. Sedan tillsätter jag 2 kilo järnvitriol som får koka i ungefär 15 minuter. Sedan tillsätter jag rågmjölet, 2,5-3 kilo finmalet mjöl. Det får koka med i 15 minuter och sedan tillsätter jag 8 kilo rödfärg som också får koka 15 minuter. När koket svalnat, men innan det är kallt tillsätter jag kokt linolja och så grönsåpa för att få oljan att blandas med färgen, förklarar Kalle Frost.

 

När det gäller andelen linolja handlar det om ungefär tio procent och grönsåpan tillför han så mycket att oljan blandat sig och färgen ser slät och fin ut. Det brukar bli en liter såpa ungefär. Det låter som om Kalle får vispa och röra en hel del för att få färgkoket att bli bra.

 

- Ja, instämmer Kalle och skrattar. Det blir mycket rörande.

 

Han har också ett litet tips som kanske kommer av att han i grunden har en kockutbildning. Innan mjölet blandas i rör han ut det i lite vatten, lite som i en redning. På så vis undviker man att det blir klumpar i färgblandningen.

 

- Det är ju lite så om att reda en sås, förtydligar Kalle.

 

Vid sidan av allt rörande och vispande så handlar tillverkningen också om att hålla en jämn temperatur på det hela som görs i en vedeldad kokare. Resultatet är i alla fall mödan värd. Ingen tvekan om den saken. Falu rödfärg är lättsam att hantera och den som en gång börjat använda den behöver aldrig oroa sig för att skrapa och tvätta innan fasaden ska få ny färg. Det är bara att sopa av den och fylla på med ny färg. Det bör göras var sjätte år ungefär om fasaden ska se bra ut visar erfarenheterna på Murberget.

 

rödfärg
Timmerkojorna är några av de byggnader som rödmålats i år. Foto: Björn Grankvist.

 

Det innebär i sin tur att det alltid finns några byggnader att ta sig an på friluftsmuseiområdet. I år har timmerkojorna, prästgården och rysstugan målats. För att få rätt nyans blandar Kalla av både mörkt och ljust rött pulver. Det finns nämligen inte bara en nyans. Numera ingår även gult, grönt och svart i utbudet av så kallad Falu rödfärg. Även om det är den röda som tillverkas på planen utanför tekniska avdelningens lokaler. Där finns också spåren av tillverkningen kvar.

 

- Här ser du var koket stod, säger Kalle Frost och pekar på en röd rund cirkel på marken.

- I vinter försvinner den, men nästa år gör vi en ny.

 

Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera