Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 4 oktober 2013

Ångermanländska sniderier

Katarzyna Forsbergs har just nu besök av ett sextiotal träsniderier i sin föremålsvård. Det är gubbar, djur och tomtar tillverkade av Harald Boström som ska ställas ut i Murbergets kommande miniutställning.

Figurerna är uppradade och väntar tålmodigt på att få visa upp sig för allmänheten nästa helg. Det är första gången så många av Haralds Boströms verk finns på samma plats.
- De flesta av sniderierna kommer från Härnösands Medicinhistoriska förening, men även från privata samlare, berättar Katarzyna. Hans verk finns spridda över hela landet och det är extra roligt att människor vill låna ut sina skulpturer till den här utställningen, fortsätter hon.

1
De snidade figurerna finns just nu i Katarzynas föremålsvård.

Harald Boström föddes 1889 i Storvålen, Säbrå socken och arbetade länge som målare. Han led av schizofreni och var under en stor del av sitt liv intagen på Gådeå sjukhus. De intagna sysslade med flera olika saker, till exempel trädgårdsarbete som en del av behandlingen. Harald fick prova träsniderier och började snart skapa egna gubbar och figurer. Det var en sysselsättning han hade ända fram till att han friskförklarades på 1950-talet.

2
Det var inte alla träfigurer som efterfrågades.

- Harald Boström sålde aldrig sina verk utan gav bort dem till folk i takten. Det var framför allt hans tomtar som var efterfrågade. Säger Katarzyna. De andra figurerna ansågs för bistra och skeva.

Två av hans verk ställdes ut i Paris 1950 tillsammans med verk av Carl Fredrik Hill. Det var en apliknande figur och två roliga väggljusstakar med piprökande mångubbar. De kommer också finnas med i miniutställningen på Murberget.

paris
Några av Harald Bostöms verk ställdes också ut i Paris, bland annat dessa ljuststakar.

Även om så pass många sniderier samlats för den här miniutställningen finns det fortfarande många fler ute i länet och landet.
- Vi är fortsatt nyfikna på Harald Boström och uppmanar alla länsbor att dela med sig av sina kunskaper om honom och hans verk, säger Katarzyna.

Utställningen är ett samarbete mellan Murberget och Härnösands Medicinhistoriska förening som länge velat ha denna utställning i Härnösand.
- Det är tack vare Birgitta Lundkvists engagemang som den kan genomföras, avlsutar Katarzyna.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera