Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 3 april 2010

Återbruk av vepor och utställning

Återanvändning är god idé, inte bara för miljön. Det kan också innebära att nya produkter ser dagens ljus. Så har det blivit på Murberget när textilvepor för utställningar och program omvandlats till kassar i olika format. Utställningar kan också användas på nytt sätt, som LJUDLAByrint till exempel.

Bild på Anne Hagström, Curt Nordlander och Berit Söderlind-Nordstrand
Kassarna kan användas i alla möjliga sammanhang konstaterar trion med Anne Hagström, Curt Nordlander och Berit Söderlind-Nordstrand. För smink, verktyg eller stickningen. Det är bara att välja.

Produktutvecklingen av väskorna började när Murbergets Anne Hagström läste om ett företag som börjat producera väskor av gamla vepor.

- Vi har ju en hel del vepor i förråden. Dem skulle vi ju också kunna göra något av, tänkte jag, berättar Anne som började fundera med sin arbetskamrat Berit Söderlind-Nordstrand om hur det skulle vara möjligt.

Berit sydde upp några modeller, prototyper helt enkelt. Sedan hörde de sig för med arbetskamrater på Murberget för att få in synpunkter innan de på allvar satte igång med produktionen. De provade sig fram med olika format och band till handtag.

- Materialet, både kvalitén och bredden på veporna, har styrt formen, berättar Berit Nordstrand och fortsätter:
- De hårda är svåra att nåla i och därför har jag limmat dem och sytt med sicksack efteråt.

Anne jobbar som programsamordnare och Berit med att sy och ta hand om rekvisitan. Därför får jobbet med väskorna komma in i mellanrummen. Någon tvekan om att de både tycker att det varit ett väldig roligt arbete att ta fram kassarna finns det inte. Efterfrågan på väskorna har det heller inte varit någon brist på.

- När folk i huset fick se kassarna började de att tinga på, berättar Berit.

Lite roligt är det också att några av dem finns i Björneborg hos medarbetarna på Satakunta museum som Murberget samarbetar med inom KulturBro projektet. På frågan om de själv har någon personlig favorit svara Anne:

- Jag gillar dem så är lite hårda och som har taggad kant.

Curt Nordlander, teknisk chef på Murberget har arbetat med återbruk i större skala. Han har återanvänt utställningen LJUDLAByrint för konstutställningen Y-salong 10.

- Receptet för Y-salongen är 2 delar LJUDLAByrint, 240 liter färg, ny belysning och så tre veckors arbete för tre man, summerar Curt Nordlander omvandlingen från en utställning till en annan.

Han påminner om att återanvändning i sig inte är något nytt på Murberget. Det handlar snarare om en livsstil där allt som produceras används på ett eller annat sätt i något framtida sammanhang. Det nya den här gången är att de använt hela utställningsformen en gång till. Vinsterna med det hela är flera.

- En av dem är att få slippa riva allt på en gång, säger Curt Nordlander och gör ingen hemlighet av att det finns högst personliga och lite sentimentala skäl till hans uppskattning av den framskjutna rivningen.

- Vi har också återanvänt ljudanläggningen i LJUDLAByrint. Den finns nu i basutställningarna.
Möjligheten finns att en del av LJUDLAByrint blir kvar även efter Y-salongen, om än i modifierad form. Till framtidsplanera för Murberget hör ett rum för barnaktiviteter. Idén är väckt om att bevara Terassen för ändamålet.

- Det är fullt möjligt att bygga om Terassen till ett barnrum. Men då måste vi bygga om den. Det ska ju vara säkert och åtkomligt. Barnen ska också kunna se ut ur rummet. Det får inte bli en cell, säger Curt Nordlander.

Det finns även en ekonomisk sida av det hela. Stommen för ett barnrum finns i Terassen. Möjligheten är därmed stor att utställningen LJUDLAByrint återanvänds ännu en gång. I början av april sätter sig en projektgrupp med Curt Nordlander och Murbergets pedagoger ner för att planera ett viktigt inslag i länsmuseibyggnaden, ett barnrum.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera