Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 15 april 2013

Anders Lidén kommer med konst från Paris

Tack vare ett internationellt utbyte kan Murberget ställa ut konst av den franska gruppen 4. PARIS ART i utställningen PARIS-HÄRNÖSAND. En av initiativtagarna är Härnösandskonstnären Anders Lidén som har kontakter hos konstnärsgruppen.

De franska konstnärerna visar sina verk i två utställningar på Murberget och Sambiblioteket som båda har vernissage nu på lördag, berättar Anders. Gruppen består av målare, skulptörer, fotografer och grafiker. Totalt medverkar sexton franska konstnärer med sin konst på Murberget och nästa sommar kommer konstnärer från Västernorrland att ställa ut i Paris.

Anders
Anders Lidén är en av initiativtagarna till utställningen.

Idén kom för fem år sedan då Anders träffade konstnären Natalie Miel som är verksam i 4.PARIS ART. Hon berättade för honom om gruppens aktiva utställningsarbete och deras utbyten med andra konstnärer i olika länder. Sedan dess har de pratat om ett svenskt-franskt utbyte som nu också blivit verklighet.

Utställningen har kunnat arrangeras tack vare finansiering från Resurscentrum konst Västernorrland i samarbete med Murberget och Sambiblioteket.
- Jag berättade om de franska konstnärerna för Kiki Hammarström som är kulturansvarig på landstinget och hon tyckte att det var intressant, säger Anders. Dessutom var konstkonsulenten Mats de Vahl intresserad av att producera utställningen.

Gruppen får vartannat år ställa ut sin konst i den anrika utställningslokalen Espace des Blancs Manteaux i Paris kulturfyllda Marais-kvarter. Det gör att de kan inleda spännande utbyten med andra konstnärer runt om i världen som då får möjlighet att visa sin konst i Paris. Samtidigt får 4.PARIS ART möjligheter att nå publik i andra länder.

Flera av de franska konstnärerna kommer att delta på vernissagen av PARIS-HÄRNÖSAND den 20 april. Kommunalråd Fred Nilsson inviger utställningen som finns här på Murberget fram till 12 maj.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera