Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 6 december 2015

Arkeologen från Eritrea på Murberget

Medhanie Ghebrezghiher Alemayo från Eritrea kom till Sverige för ett år sedan och genomgår just nu en del av sin utbildning i det svenska språket här på Murberget. 

- Jag arbetade som arkeolog i åtta år när jag bodde i Eritrea, så att få vara på Murberget är ett väldigt bra sätt att lära sig terminologin på svenska, utveckla min kunskap och få nya erfarenheter, säger Medhanie. Han studerar på ett program för utländska akademiker på Folkuniversitetet här i Härnösand och tillbringar tre dagar i veckan här på museet.

Medhanie är arkeolog och kommer från Eritrea
Medhanie är arkeolog och kommer från Eritrea.

Medhanie berättar att marken i hans hemland Eritrea är rik på lämningar som är arkeologiskt intressanta och många av fynden visar tydlig kontakt mellan Afrika och Medelhavsområdet
- Det bedrivs också mycket forskning på människans ursprung och fick mig intresserad av arkeologi, berättar Medhanie. I samband med att ämnet infördes på universitetet 1996 beslutade jag mig för att studera det, fortsätter han.

Under sin tid på Murberget har Medhanie följt med museets arkeolog David Loeffler på utgrävningar i bland annat Njurunda.
- Utgrävningarna här i Sverige skiljer sig en del från hur vi jobbade i Eritrea, berättar han. De gamla byggnaderna hemma är byggda av sten och är ganska lätta att upptäcka, i Sverige är de gjorda av träd och lerklining så det var lite knepigare att hitta vägglinjerna. Här i Sverige har vi tillgång till bättre redskap och tekniska instrument.

Han berättar att han trivs bra här i Sverige och hoppas får vara kvar i Härnösand och på Murberget även nästa år.
- Personalen på Murberget är hjälpsamma. De är alltid glada och villiga att hjälpa mig med både språket och andra saker, avslutar Medhanie.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera