Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 februari 2017

Arne Jones konstsamling

Dubbeltorso skulptur 1946
Dubbeltorso, skulptur 1946

Murberget Länsmuseet Västernorrland har fått en väldigt fin och värdefull samling efter konstnären Arne Jones. Samlingen flyttades i början av 2016 från Fränsta till museet. Den består av väldigt varierande material; från skisser, teckningar och modeller till stora konstverk som finns i hela landet, till många spännande original konstverk.

Det finns illustrationer och förlagor till Arne Jones bokomslag och inte mins en betydande samling av porträtt i gips och terrakotta. Samlingen omfattar ett enormt spännande arkivmaterial i form av fotografier, diabilder, filmer samt en ansenlig korrespondens, egna litterära alster, dokument relaterade till olika offentliga verk samt en pressklippsamling.

Bearbetning av samlingen började i december 2016. Vi startade med dokumentation och konservering av arkivmaterialet 

Skulptur
Skulpturförslag till en inre vägg i entréhallen på sjukhuset i Sundsvall

Arbetet med skulpturer och modeller har påbörjats i januari i år. Nästan allt material ska digitaliseras och göras tillgängligt i vår databas. Målet är att bli klart med den primära bearbetningen av hela samlingen i år så att en planerad utställning om Arne Jones konst kan bli verklighet.

Skulptören Arne Jones (1914-1976) föddes i Borgsjö i Medelpad. Åren 1931-1934 gick han på Ålsta folkhögskola i Fränsta. Där mötte han den blivande författaren Lars Ahlin och ett livslångt konstsamtal tog sin början. Arne Jones studerade på Konstakademin i Stockholm där han även undervisade som professor. Han arbetade med stora verk och var väldigt nyfiken på att skapa nya dimensioner i konsten. Hans roterande skulpturer som Universum eller Expenderatorn gjorde honom känd.

Antikvarie Katarzyna Forsberg arbets med att katalogisera samlingen på Murberget.
Antikvarie Katarzyna Forsberg arbetar med Arne Jonessamlingen.

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera