Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 juni 2009

Både glädje och sorg

Lisa Öhman spelar handlardottern Helena Hellman i sommarteatern Härnösand i krig och kärlek. På lördag är det premiär för föreställningen, men några premiärnerver har hon inte känt av ännu.

Jag har spelat teater sedan fjärde klass så jag har väl börjat bli lite van, säger Lisa och skrattar när vi träffas för en liten pratstund på Murberget.

Fyra av aktörerna i sommarteatern på Murberget
En glad kvartett ur föreställningen Härnösand i krig och kärlek. Från vänster Ful-Pelle, Cajsa-Greta, Karin och Helena.

Nytt för henne den här gången är att föreställningen visas utomhus. Det har inneburit att hon fått tänka i andra banor än tidigare. Sceningången, till exempel, är inte lika given som på en teater när spelplatsen är en gård på friluftsmuseet. Regnväder är något annat som hon tidigare aldrig funderat över i teatersammanhang.

Lisa har bara gott att säga om sitt engagemang i Bäverteatern som hon varit med i sedan mars i år. Det var då hon blev kontaktad för en roll i pjäsen. En av de positiva erfarenheterna är blandningen av personer och åldrar i ensemblen.

- Det har varit härligt att få lära känna alla, vi är rätt många som medverkar.

De har också haft god tid att lära känna varandra. Repetitionerna har pågått sedan i mars månad. Först var det veckovisa träffar och efterhand har det blivit allt tätare mellan övningarna. Den senaste tiden har de samlats i stort sett dagligen för att finslipa på både sina karaktärer och samspelet.

Berättelsen som Kerstin Hultin har skrivit är intressant, tycker Lisa och pekar på att handlingen rör sig längs hela skalan från skoj och lättsinne till djupaste allvar och sorg. Och det är en skildring där alla samhällsklasser finns med. Borgerskapet är representerat. Det är också soldater, drängar och de som jobbar i kaffestugan.

Själv hör hon hemma i borgarklassen som handlardottern Helena Hellman.

- Hon trivs mycket bra i det sociala sammanhanget, berättar Lisa om sin karaktär och tvekar inte att kalla henne fruktansvärt bortskämd.

- Det hon vill är att gifta sig med en officer och ha barn. Hon trivs med att göra ingenting i livet.

Det har varit väldigt roligt att spela någon som är så olik henne själv. Dessutom har Lisa Öhman fått använda hela känsloregistret för att gestalta sin rollfigur.

Vid sidan av allt det trevliga som föreställningen för med sig har hon också lärt sig något nytt och överraskande om sin hemstad Härnösand.

- Inte visste jag att staden varit involverad i något såhär stort och märkvärdigt. Det är intressant att få veta.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Kärstin Hultin

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera