Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 25 maj 2012

Barnrummet en lyckad satsning

Vi har återigen fått vara med och skapa något som blivit väldigt bra. Det säger Curt Nordlander, en lika nöjd som glad chef för tekniska avdelningen och den som hållit i projektet med det nya lekrummet.

barnrum1
Full fart i den mindre av de två rutschbanorna.

Ett kvitto på att satsningen varit rätt och lyckad är barnens respons.

- Det var fullt hus vid invigningen och redan dagen efter stod det barn och hängde på låset för att komma in, berättar Curt Nordlander. Eftersom vi har stängt på måndagar fick de besviket vända hemåt igen, men de var tillbaka på tisdagen.

Projektet tog sin början redan hösten 2010. Utställningen Ljudlabyrint hade stängt och kvar stod den så kallade Terassen. Den ska vi ta vara på och göra något av, menade tidigare museichefen Bengt Edgren.

- Han såg en betald resurs, en spektakulär form värd att återanvända. Då pekade Bengt med hela handen och det har blivit något mycket bra, konstaterar Curt Nordlander och tillägger:

- Vi hade aldrig haft råd att bygga något sådant här om vi inte hade tagit vara på Terassen.

I ett nästa steg i processen kontaktades formgivaren Björn Ed. Han kom och presenterade sina idéer. Under en dag, kalla det gärna en work-shop, tog han emot synpunkter vad gällde såväl tekniska förslag som pedagogiska behov. Efter en hel del funderingar fram och tillbaka stod lösningen klar. Väggen i fronten togs bort och där planerades istället för en trappa som kan fungera som både läktare och scen.

Basen var klar. Nu återstod att besluta om innehåll i den nya rumsligheten. Det arbetet har tagit en stund och flera idéer har prövats. Tillsammans utvecklade pedagogen Maria Nordlund och utställningsproducenten Maria Ahlström ett koncept som fick namnet "Lek på Murberget".

Det hela utspelar sig under vattnet där gäddan leker i vassen och bävern har sin hydda. Det forna terassbygget har genom sin konstruktion kunnat erbjuda både gångar att krypa in i och upp ur, men också en höjd att klättra upp i och rutscha ner ifrån. Det Curt Nordlander ändå kanske är mest nöjd med är att de skapat en båt. En del av förklaringen till upplevelsen är räcket på höjden:

- Vi gör ett järnräcke, sa vi. Och det blev väldigt bra. Lösningen var besvärlig och den blev inte billig, men det blev en båt!

Järnräcket blev relingen på båten. Det är också en god illustration på arbetsprocessen med lekrummet. Efterhand har de inblandade, tekniker, rekvisitör, dekormålare och producent, resonerat sig fram till bästa möjliga lösningar.

Nu står 188 kvadratmeter redo att ta emot leklystna i alla åldrar. En lycklig omständighet har finansieringen av bygget varit.

- Det är avkastningen efter skogsavverkningarna som finansierat det hela.

- Lyckliga omständigheter, allt ifrån att terrassen inte fick rivas och till att lekmiljön fått en fräck form, är väldigt roligt att få vara med om, avrundar Curt Nordlander.

Och ändå är mer att vänta. Förra veckan tillkom klätterväggen och inom kort blir det bilder och små väggmontrar på väggarna.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera