Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 maj 2012

Bengt Lindström i svartvitt

Bengt Lindström hade en enastående känsla för form. Det blir uppenbart när delar av hans grafiska bilder i svartvitt ställts samman i en utställning som heter just, Svartvit Bengt Lindström.

BengtL
Konstnären Bengt Lindström i sin ateljé. Foto: Björn Grankvist

Bengt Lindström förknippas framförallt med färg och måleri. Den här gången handlar det istället om grafik, och delar av hans svartvita produktion i en utställning som bildkonstnären Maria Sundström är curator för. Idén till den väcktes hos henne under en period när hon jobbade på länsmuseet.

- Jag rekade i samlingen inför publika visningar som jag skulle ha om Bengt Lindström och hans konstnärskap. Då såg jag de svartvita bilderna och de är jättefina, förklarar hon och fortsätter:

- Konst kan ju drabba en, så där plötsligt. Det gjorde de bilderna. Han var otroligt formsäker.

Idén var väckt och Maria Sundström började fördjupa sig i materialet. Det minskade inte intresset. Tvärtom. Hon fann en intressant konstnär med djupt litterärt intresse. Det har kommit till uttryck inte minst i ett arbete med den fornnordiska Eddan som han har tolkat i text och bild.

- Inför arbetet med serien "Eddan - Eddan - Eddan" läste han in originalverket och gjorde sedan femton grafiska blad. Till dem hör också sju texter som han nedtecknat.

Bengt Lindström fördjupade sig gärna i ett tema och arbetade sig fram till en serie bilder. Han gjorde det med Eddan. Han tog sig också an de sju dödssynderna i grafiska bilder som finns med i utställningen.

Maria Sundström kan konstatera att Bengt Lindströms känsla för form gjorde att han kunde omsätta sitt personliga språk i en rad olika material. Han utforskade möjligheterna och arbetade bland annat med glas. Det innebar också att han provade helt nya vägar, som i arbetet med De sju dödssynderna där han gjorde djuptryck på ett "flytande papper. Det var en metod som Lindström utvecklade tillsammans med tryckaren Claud Manesse i Paris.

Han bodde sina första år i livet i Storsjö kapell. Där kom han i kontakt med den samiska kulturen. Bengt Lindström kände livet igenom en stark samhörighet med den, vilket kommer till uttryck inte minst i "Sagor från Orren Jarka". Serien består av 36 litografier och sju sagor som Lindström författat.

I arbetet med utställningen har bilden av konstnären fördjupats och även förändrats. Hon har funnit ett djup och en bredd som inte tidigare var känd för henne. De som besöker Svartvit Bengt Lindström får tillfälle att skapa sig en egen uppfattning genom en ljudinstallation som Maria Sundström sammanställt av intervjuer med honom som hon hittat. Och i hörsalen visas film med honom.

Utställningen bjuder på ett annorlunda möte med Bengt Lindström. Även själva utställningsformen tillhör de mer ovanliga i konstsammanhang numera. Den liknar forna dagars "Konstsalongen" med bilder på väggen nära nog från golv till tak.

- Det är ett rikt bildmaterial med flera serier och många bilder i varje. Därför gör vi så, förklarar Maria Sundström.

Ann-Sofie Ingman

Utställningen öppnar på midsommarafton och kommer att visas fram till 23 november 2014

Pil
Läs mer om utställningen

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera