Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 26 mars 2013

Björn väljer ur 100 år av bilder

Murberget firar 100 år och vår fotograf Björn Grankvist har jobbat hårt med att hitta de allra bästa bilderna från det senaste seklet till en kommande jubileumsutställning. Han har haft tiotusentals fotonegativ på sitt ljusbord.

Björn började det stora sökarbetet redan i höstas och har i många timmar tålmodigt letat fram och skannat ungefär 800 potentiella bilder från stora händelser på Murberget. Förutom museets egna arkiv har han också haft tillgång till Näringslivsarkivets pressarkiv på Västernorrlands Allehanda. Jubileumsutställningen som invigs på nationaldagen kommer att fokusera på Murbergets besökare under 100 år.
- Jag har försökt hitta bilder där utställningens besökare förhoppningsvis ska känna igen någon släkting eller kanske till och med sig själva, säger han.

ljusbord
Björn Grankvist har granskat tiotusentals fotonegativ för att hitta de bästa bilderna.

Det finns inte så många bilder från de första åren när friluftsmuseet byggdes upp eftersom kameror inte var lika vanligt då som nu. Björn hittade bara några få bilder från museets start, tagna av inhyrda yrkesfotografer. Längre fram i tiden finns fler bilder arkiverade.
- I slutet av 40-talet och framåt började museets handläggare dokumentera alla byggnader noga, men det var inte lika viktigt att ta bilder på verksamheten, berättar Björn. Med dåtidens kameror var det nog lättare att ta bra bilder på hus än folkvimmel.

Det var istället tidningarna som började ta bilder på Murbergets evenemang i början av 50-talet. Bo Hellman, grundarens Theodor Hellmans son, hade då tagit över verksamheten och började även själv fotografera mer av det som hände på Murberget.  Men det var först på 80-talet när museet anställde en fotograf som bildmaterialet blev riktigt omfattande.

Bilderna som ska ingå i utställningen kommer att skildra olika teman som definierar Murberget, till exempel festligheter, dramatiska händelser och husflyttningar. De ska också visa upp olika tidsepoker i museets historia och hur verksamheten har förändrats under åren.
Björn har försökt få fram en bredd på bildmaterialet genom att blanda traditionellt med modernt och allvarligt med glatt.
- Man får inte vara rädd för att ta med lite humor i det hela också, tycker han.

inskannat
Björn har skannat in över 800 bilder som ska sållas ner till en bra fotoutställning.

När man som Björn granskat bilder från museets historia ser man olika tendenser i verksamheten.
- På 80-talet började skolverksamheten och det finns betydligt fler bilder på barn från den tiden, säger han. Det är ju också extra intressant att ta med sådana bilder eftersom barnen är vuxna idag och förhoppningsvis kommer och tittar på utställningen, fortsätter han.

Härnäst ska Björn och Janne Björkman, som är utställningens formgivare, påbörja urvalsarbetet av bilderna. Målet är att ställa ut ca 100 bilder som får representera Murbergets resa de senaste 100 åren.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera