Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 6 oktober 2014

Bland vikingagravar

Hur kan det komma sig att det finns så många gravhögar vid Björkå Bruk? Och vad kan de berätta om platsens betydelse? Det frågade sig vår arkeolog Ola George som under veckan har gjort utgrävningar vid den gamla gravplatsen från Vikingatiden.

Platsen är känd sedan tidigare efter utgrävningarna av nio gravar som Bo Hellman gjorde här 1943. Ola har nu fått möjlighet, med stöd från Björkåbruksfonden, att utforska platsen vidare tillsammans med Reidar Øiangen och Audun Bartnes från NTNU i Trondheim.

Miljöbild på utgrävningen.
Ola, Reidar och Audun gräver vid Björkå Bruk.

Tanken med utgrävningen var att undersöka om det fanns byggnader på platsen men av en ren tillfällighet stötte de på en urnegrav, som är en grav där de brända kvarlevorna samlats i en urna eller behållare. Graven saknade överbyggnad vilket också gjort den svårare att upptäcka till skillnad från de tydliga gravhögarna på platsen. Fyndet ändrade utgrävningens fokus en aning.
- Faktum är att man inte hittat den här typen av gravar i länet tidigare, berättar Ola. Men nu har vi hittat tre stycken inom loppet av några veckor så det är verkligen ett genombrott, tillägger han.

Silverspänne de hittat på platsen.
De har bland annat hittat ett silverspänne.

Arkeologerna har hittat bland annat en stor mängd brända benbitar, en kniv, en nål och ett silverspänne. Fynden ska förhoppningsvis ge ledtrådar om platsens betydelse.
- Det fanns ganska många rika gårdar i området under vikingatiden, berättar Ola. Det brukar inte finnas så många gravar vid varje gård, vilket gör det här stora gravfältet väldigt spännande, fortsätter han.

Föremålen var i bra skicka trots att de bränts och legat i jorden i tusen år, som den här kniven.
Föremålen var i bra skick trots att de bränts och legat i jorden i tusen år.

Det finns ett stort intresse för att forska kring platsen. Kanske var det en bygdegravplats eller en handelsplats. Gravarna ligger inte långt från Ångermanälven, bara cirka 40 meter från där strandkanten var innan landhöjningen. Så det är fullt möjligt att det var en landningsplats för båtar längs älven.

Bild på Ola, Reidar och Audun när de gräver.
Gravplatsen är en så kallad urnegrav.

Benen och föremålen ska analyseras för att bestämma bland annat ålder.
- Fynden är förvånansvärt välbevarade trots att de är brända och legat här i tusen år, säger Ola. Kanske kan vi genom att studera benbitarna ta reda på kön, ålder och eventuella sjukdomar den begravde hade, avslutar han.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera