Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 4 mars 2014

Brev från förr

Nyligen kom ett märkligt paket med ett fantastiskt innehåll till vår arkivarie Inger Stenman. Försändelsen innehöll ett gammalt brev som skrevs på 1970-talet adresserat till dåvarande museichef Bo Hellman.

Förutom brevet som är daterat 1977 fanns också en mängd bilder och föremål i paketet, allt skickat som DHL-leverans.
-Jag blev helt ställd för en sekund och tänkte att brevet skickats av Bo Hellman, nej nu spökar det, berättar Inger.

3
Inger fick ett märkligt paket.

Det visade sig ganska snabbt att det var ett 37 år gammalt brev med material till museet som inte skickats förrän nu. Det var avsändarens barnbarn som såg till att paketets innehåll sändes till Murberget. Hon hade glömt att själv skicka med ett förklarande brev, något som bidrog till mystiken kring det underliga paketet.

- Under tiden jag gick till receptionen för att fråga var paketet kom från kom ett mejl från Marianne Davidsson som förklarade det hela, det var ganska vältajmat, skrattar Inger.

2
Brevet skrevs 1977 men skickades aldrig...förrän nu.

Brevet skrevs av överste Carl Magnus Iacobson, som fått ärva efter Sara Norberg. Han ville skänka delar av arvet till Länsmuseet, men hann inte skicka det innan sin död 1980. Paketet innehåller bland annat bilder från Saras många resor i runt i världen, gamla brev till "väl betrodde kronolänsman Isak Norberg", en karta och Sara Norbergs almanacka.
- Hon måste varit en väldigt speciell kvinna, det finns bilder på henne från Algeriet och Turkiet, säger Inger. Det var nog inte så vanligt att man reste så mycket på den tiden.

1
Paketet innehåller massor av bilder på Sara Norberg.

Materialet i lådan har diskuterats av Insamlingsrådet och väntar nu på definitivt beslut från Murbergets ledningsgrupp om museet kan behålla det eller inte.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera