Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 2 februari 2010

Dags för Y-salong

Vart tredje år är det tid för Y-salong. Nu är det dags igen. Konstnärer som bor i Västernorrland, eller har anknytning till länet söker om att få vara med.

En jury gör urvalet och i år har den bestått av chefsintendenten på Åmells konsthandel i Stockholm, Niclas Östlind och länskonstkonsulenten i Jämtland, Karin Kvam.

Juryn har arbetat sig igenom 350 inlämnade verk under temat resonans. De har valt ut 56 verk av 17 kvinnor och 7 män. Två av de medverkande konstnärerna har svarat på frågor om utställningsformen, och årets tema.

1) Vad är dina tankar kring årets tema resonans?
2) Konstsalongen har en lång tradition. Vad tänker du kring salongen som företeelse? 

 Y-salong, Björnola Lind

Svar från Björnola Lind som deltar tillsammans med Lee Berwick och med verken Wireworld 1-5.

1. Allt i tillvaron
består av vibrationer. Somligt avläser vi direkt med våra sinnen, somligt bara finns där utom räckvidd - men någonstans vibrerar de under ytan och skapar rum/resonans i andra kroppar. Temat resonans går att applicera på många aspekter i livet. Vårt val har varit väldigt konkret.
Med våra kontaktmikrofoner har vi trängt in under ytan på Höga kustenbron, spelat in vajrarnas resonans av vinden, vägbanornas resonans av trafiken. Klippt, lyssnat, klippt igen - försökt hitta Brons egen röst. Men också fotograferat, filmat och sökt finna bilden av bron som uttrycker det ljud vi hör.

2. En av konstens stora roller är att spränga gränser och öppna upp nya världar och språk vi ännu inte mött. Där fyller Konstsalongen en tydlig roll. Den ger etablerade och oetablerade en chans att mötas sida vid sida. Även för en publik tror jag salongen upplevs som spännande i och med att man aldrig vet vad man möter. 

Y-salong, Helena Byström

Svar från Helena Byström som deltar med verken In your space och Twice.

1. Om man tittar på mina bilder
skulle man kunna tro att jag tänkt på mig själv som en mänsklig stämgaffel.

2. Eftersom det är min första salong någonsin återstår det att se vad den har för betydelse just nu och i det här sammanhanget. Men man tänker ju på ord som mötesplats, samlingspunkt, smältdegel, och att den har större betydelse som träffpunkt och arena än som utställning i sig.

Text: Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera