Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 27 mars 2015

De har koll på våra samlingar

Krister Eriksson och Junia Eriksson jobbar med att digitalisera alla föremål i Murbergets samlingar. Det är ett stort arbete som måste göras med stor noggrannhet.

Tidigare var vi tvungna att använda ett system för bilder och ett annat för våra föremål, men med det nya databassystemet Collective Access kan vi samla allt i samma, säger Krister.

Junia Eriksson berättar att Collective Access är specialbyggt för museer.
Junia Eriksson berättar att Collective Access är specialbyggt för museer.

En annan orsak till museet valt att byta till Collective access är att det är specialbyggt för museer, arkiv och bibliotek.
- Det innebär ett smidigare sätt att arkivera våra samlingar i det långa loppet även om det i början innebär en del manuellt arbete för att flytta över det vi redan hade i de andra databaserna, berättar Junia.

Det är lätt att hålla ordning på alla olika kategorier av material eftersom de har en egen avdelning i databasen och det medföljande grafiska gränssnittet. Dessutom finns information om exakt vilket magasin och vilken hylla de olika föremålen finns i.

Det är ungefär 30 000 bilder som ska placeras på rätt plats i databasen berättar Krister.
Det är ungefär 30 000 bilder som ska placeras på rätt plats i databasen berättar Krister.

En hel del arbete läggs ner på att kontrollera olika delar av samlingarna och att alla poster i databasen har bilder, något som till stor del saknas idag.
- Det är ungefär 30 000 bilder som ska kopplas till rätt föremål i databasen, säger Krister. Det är ett tidskrävande arbete men det viktigaste är kvaliteten. Målbilden är ju att varje föremål bara ska behöva registreras en gång och att all data då finns med, att fylla på lite åt gången är ju inte speciellt effektivt.

De har jobbat med Collective Access i ungefär ett år och har kommit en bra bit på vägen. Systemet har få om några begränsningar.
- Vi kan registrera föremål både internt och publikt, så allt vi stoppar in blir inte tillgängligt offentligt på webben. Till exempel jobbar jag just nu med gamla radioprogram som omfattas av upphovsrätten och därför kan vi inte publicera dem, berättar Junia. Men allt finns ju tillgängligt om man besöker museet, avslutar hon.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera