Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 december 2014

Det blomstrande inlandet

Just nu arbetar Murbergets fotograf Björn Grankvist med ett spännande projekt som sammanför fotografi med glesbygdsfrågorna i Norrlands inland. Projektet heter Eco Local in a Global World.

Projektet pågår i fyra län samtidigt, Västernorrland, Jämtland, Norrbotten och Västerbotten. Björn dokumenterar livet i orten Resele, norr om Sollefteå, som Västernorrlands bidrag.
- Ja, jag har träffat massor av intressanta människor för att fånga upp deras historia, berättar Björn.

Björn har under hösten gjort många resor till Resele vid ett flertal tillfällen för att intervjua invånarna och fånga ortens unika egenskaper med hjälp av fotografi. Byn är intressant på många sätt, bland annat eftersom man vänt den tydliga utflyttningstrenden som är ganska vanlig i Norrlands inland.
- Man har jobbat väldigt medvetet med att skapa goda förutsättningar att bo där, något som även gör det mer lockande att flytta dit, berättar Björn.

Ekobonden Niklas Markie försörjer sig på att sälja prenumerationer på mat.
Ekobonden Niklas Markie försörjer sig på att sälja prenumerationer på mat.

Det finns ett stort engagemang för bygden bland både unga och gamla. En stor del av sysselsättningen kommer från egenföretagande. Björn berättar bland annat om Niklas Markie som driver Nyttogården med grisproduktion och jordbruk. Han har en egen affärsmodell med årsprenumeranter av mat från gården. I Resele bor också Sara-Britta Edlund som driver eget företag med jaktutbildning, hjortuppfödning och köttproduktion. De ideella krafterna är starka även de, bland annat med byalaget och det stora jaktintresset som förenar människorna i orten.

Projektet har sitt ursprung i fotografen och kulturhistoriken Sune Jonssons arbete med att skildra avfolkningen av Västerbottens inland som påbörjades på 1950-talet.
- Fokus ligger på att undersöka hur man jobbar för att skapa ekologiska företag och de positiva krafter som finns i Resele, säger Björn.

Sara-Britta Edlund driver Resele Jakt och Hjort med hjortuppfödning och köttproduktion.
Sara-Britta Edlund driver Resele Jakt och Hjort där hon förenar sitt stora jaktintresse med eget företagande.

Björns arbete resulterar i utställningen INLAND som också består av de tre andra länens projektinsatser. Den skapas i två exemplar och invigs i mitten av februari på Jamtli och Västerbottens museum. Den 6 juni kommer utställningen till Murberget Länsmuseet Västernorrland och Norrbottens museum.

Pil Projektet och utställningen finns på facebook

Text: Joachim Kjellgren
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera