Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 12 september 2009

Duktiga tekniker i museet

- Jag är imponerad över den tekniska utformningen. Ni har väldigt duktiga tekniker på museet.
Det säger Jonas Anderson, VD vid stiftelsen framtidens kultur. Han har kommit till Murberget för att se utställningen LJUDLAByrint som de gett sitt stöd med 500 000 kronor.

Bild på hantverkare som bygger labyrinten

Han konstaterar att de gigantiska klangskulpturerna är stora i skala, men ändå inte påträngande i rummet. Det har också varit intressant för honom att ta del av hur skolbarn agerar i de två olika rummen.

- De var fullständigt tysta i ett av dem och sedan var det fullt av liv i det andra.

Stiftelsen framtidens kultur har haft som sitt primära uppdrag att stödja nyskapande projekt. LJUDLAByrint föll därmed väl in i de kriterier som de jobbat efter. USIT var välkända för de som varit satta att göra urvalet. Kvalitetsstämpeln på Urban sound institute, som är det fullständiga namnet, var det ingen tvekan om.

Av alla ansökningar som kommit in till stiftelsen har tio procent gått vidare till en finalomgång. Det har de gjort efter granskning av sakkunniga på området. Av dem är det sedan hälften, med andra ord fem procent, som fått bidrag.

- I det här fallet var det den höga konstnärliga nivån och mötet med ljud utifrån flera olika aspekter som blev avgörande för beslutet.

- Kopplingen mellan konst och forskning är också intressant.

Att få följa ett projekt från idé och till färdigt resultat ser Jonas Anderson som ett stort privilegium. Ambitionen att komma till Murberget och se LJUDLAByrint har han haft ända sedan invigningen i januari.

- Jag har suttit med i Kulturutredningen och det tog sin tid. Annat har också kommit emellan hela tiden. Men jag hade gett mig sjutton på att komma mig hit och se utställningen, säger han och ser nöjd ut med att ha lyckats.

Vad gäller framtidens kultur befinner sig stiftelsen inne i en avvecklingsperiod som är över vid utgången av 2011. Några nya projekt beviljas därför inte längre. Samtidigt har regeringen uttalat en vilja att ersätta organisationen med något liknande.

- Det behövs fria pengar som gör det möjligt att pröva nya vägar, konstaterar Jonas Anderson.

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera