Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 3 mars 2009

Ellvar och Olle

Lugnt och stilla rör de sig genom snön, ekipaget med Olle Parkman och hans häst Ellvar. De arbetar med timmerkörning i skogen intill Smedstorpet. De visar hur det gick till en gång i tiden då det var just häst och mankraft som gällde när timret skulle fällas och forslas ur skogen.

Olle Parkman kör sin häst Ellvar
Ett samkört team arbetar i skogen, Ellvar och Olle Parkman

Hästen är en nordsvensk, sex år gammal och med ett fornnordiskt namn. Han är liten och smidig, som gjord för arbete i skogen. Det är Olle Parkman själv som har fostrat och tränat honom för arbetskörning. En lång process ligger bakom lugnet och tryggheten som finns när de arbetar tillsammans.

- Visst har vi en speciell relation, säger Olle Parkman och tittar bort mot sin häst som till synes obesvärad av uppmärksamheten tar för sig av höet som serveras.

- Han är lite märkvärdig, en fux. Det är lite ovanligt med vit man.

Olle Parkman klappar sin häst
Han är lugn och fin, berättar Olle Parkman om sin häst Ellvar.

Tränad för arbete är det ändå inte vad Ellvar gillar bäst. Tvärtom visar han ibland tydligt sitt ointresse. Så var det också inför uppdraget på Murberget.

- Det var lite si och så när vi var här och provade igår. Först ville han inte gå ner i hagen, berättar Olle Parkman och fortsätter:

- Han tycker det är roligast att bli riden.

Hemma på gården där de bor får han var med om både det ena och det andra. Men när de är ute på jobb handlar det om specialuppdrag av olika slag, som nu senast röjning på Franzéns kulle.
För Olle Parkman har det varit häst som gäller de senaste 25 åren. Det var som han säger också ett miljöval. Vid sidan av arbetet på gården och uppdragen tillsammans med Ellvar skor han också hästar.

Söderut i landet syns ett tydligt uppsving för hästkörning. I den här regionen är det inte riktigt så. Klart är i alla fall att det på senare år kommit en uppsjö av ny utrustning som kan underlätta arbetet. På Murberget är det i alla fall bock och get gäller när det handlar om timmerkörning i hagen vid Smedstorpet.

Läs mer om arbetskörning med häst på www.skogshasten.com

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera