Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 24 juli 2013

Emil tar emot på Ångermanlandsgården

Som en av Murbergets fem anställda guider får Emil Roos Lindberg agera 1800-talsbonde i sommar. Han tar emot nyfikna gäster på Ångermanlandsgården och berättar om byggnaderna.

Besökarna på Ångermanlandsgården får höra Emil berätta om bland annat mangårdsbyggnadens väggmålningar, gårdens naturahushållning och branden 2002. När det är få gäster ser han till att sköta hushållningen med vedhuggning och dylikt men han hinner också med med egna projekt på gården.
- Bland annat bygger jag en bana för hästskokastning som gästerna kan använda, berättar han.

2
Emil är tidstypiskt klädd för att känslan ska bli rätt.

Emil går runt på gården i tidstypiska kläder och skapar rätt atmosfär. Han får många besökare och guidar dem mellan mina frågor.
- Vilka snygga kläder du har, säger en av gästerna som verkar kunna en del om norrländsk allmoge. Hon upplyser honom om att hans skor kallas "blötkängor" och berättar att det var läderkängor man hade för att inte bli blöt om fötterna när man jobbade utomhus.

1
Besökare på gården får guidad tur och en liten pratstund.

Det är inte första sommaren Emil jobbar på Murberget. Han sommarjobbade här mellan 2007 och 2009, men är nu tillbaka tack vare en nysatsning på guider under jubileumssommaren. Tidigare i sommar har Emil även fått agera skollärare i den gamla skolan på friluftsmuseet. Det var en populär roll och många ville ta ett foto med honom.
- Jag märkte att besökarna tyckte det var stämningsfullt bara jag visade mig i skoluniformen, till exempel om jag tog en promenad i omgivningarna eller satt och läste i skolhusets trädgård.

Emil har hela tiden varit intresserad av skådespeleri och har just avslutat första terminen på Skara skolscen. Tack vare sin skådespelartalang kan han bemöta Murbergets gäster på ett naturligt sätt. Han berättar också att han trivs med sitt jobb och hoppas på en fortsättning. Förutom Emil på Ångermanlandsgården finns det guider ibland annat Prästgården, kyrkan, skolan, fäboden och smedstorpet.

Sommarguiderna finns på Murbergets friluftsmuseum fram till den 11 augusti. Läs mer om Ångermanlandsgården och omgivningarna på friluftsmuseet.

3
Emil sköter också hushållningen på gården.

Text & foto: Joachim Kjellgren

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera