Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 11 april 2014

En cykel, en livshistoria

Murbergets nästa miniutställning visar upp Gunvor Hellgrens livshistoria, som är starkt kopplad till folksjukdomen tuberkulos (TBC) och cykling som behandling. Marie Svedin har producerat utställningen som heter Cykla för hälsa.

Miniutställningen berättar om Gunvor Hellgrens liv med bilder, föremål och berättelser.
- Det började med att Murberget fick den cykel Gunvor haft sedan hon fick diagnosen TBC vid 22 års ålder. Det var speciellt eftersom det finns en så stark historia knuten till den, säger Marie.

 1
Marie Svedin berättar om miniutställningen Cykla för hälsa.

Cykeln fick Gunvor av sina föräldrar för att kunna cykla sig frisk efter att hon behandlats på Hålahults och Österåsens sanatorier. Hon cyklade på den fram till 89 års ålder. Nu är cykeln det viktigaste föremålet i utställningen om hennes liv.

- Inför utställningen besökte vi Gunvor som nu är 98 år, för att höra hennes historia och för att ta del av hennes bilder, berättar Marie. Hon hade sparat mycket som nu finns i utställningen för att visa upp olika delar av hennes liv. Bland annat en klänning hon hade på sig då hon fått permission från Hålahult för att vara med på en väns bröllop.

2
Gunvor Hellgren syklade på sin cykel tills hon var 89 år.

Cykla för hälsa berättar också om sjukdomen och vilken roll den spelat som folksjukdom i Sverige på 1800- och 1900-talen samt hur man behandlade den. Det vanligaste var mat, vila och framför allt frisk luft, men med ett fullspäckat dagsschema från morgon till sen kväll. 

I samband med miniutställningen genomförs också cykelloppet Ride of hope till förmån för Barncancerfonden. Det startar 4 augusti i Umeå och går förbi Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall för att så småningom avslutas i Stockholm.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera