Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 10 september 2013

En dag med Murbergets konservatorer

Jag har följt med Murbergets Lennart Kristiansson och Eva Körberg till Torpshammars kyrka för att hämta föremål för konservering. Länsmuseet utför dessa uppdrag i stora delar av Norrland, ofta i samarbete med andra aktörer som en del i ett större restaureringsprojekt.

Torpshammars kyrka ska genomgå just ett sådant projekt. Lennart och Eva ska utföra konserveringsarbeten på bland annat kyrkans ornament, nummertavlor och dopfunt. De flyttas därför till Murberget för att inte skadas under restaureringen av kyrksalen då bland annat väggarna ska målas om och taket ska rengöras. Allt märks upp för att kunna placeras på rätt plats igen när arbetet är utfört. Föremål som altarskåp, predikstol och läktarbarriär åtgärdade på plats.

nummertavla
Eva gör en fastläggning av förgyllningen på nummertavlorna.

När gamla föremål ska fraktas måste de packas väl i silkepapper och bubbelplast. Nummertavlornas förgyllning flagnar och Eva gör därför en fastläggning med ett speciallim för att förgyllningen inte skall ramla av under transporten.

plast
Föremålen är omtåliga och måste skyddas väl vid frakt.

- Det roligaste med uppdragsjobb är att få se nya spännande miljöer med olika föremål och att träffa personal som har det kyrkliga kulturarvet som sin arbetsmiljö, säger Eva
Lennart fyller i:
- Det är intressant att få se föremålen i sitt sammanhang där de fortfarande används.

ornament
Lennart plockar ner ornamentet ovanför altartavlan.

De har båda också märkt en attitydförändring bland församlingarna Man uppskattar och värnar om det kulturhistoriska värdet nu mer än tidigare.

Torpshammars kyrka stod klar 1938 och har inte genomgått någon konservering tidigare. Trots det tycker både Eva och Lennart att den är förvånansvärt välbevarad.
- Det kan bero på att föremålen har gjorts för en uppvärmd kyrka.

Under februari 2014 skall den fasta inredningen konserveras; altaruppsats, predikstol med ljudtak och läktarbarriär med kolonner. Under mars skall de lösa föremålen återmonteras och kyrkan återinvigs under slutet av april.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera