Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 6 mars 2009

En dröm gick i uppfyllelse

När jag var 9 år så ville jag bli arkeolog. Nu blev det aldrig så. Det har förblivit en dröm. När arkeologerna på Murberget nu har börjat gräva på en plats 10 minuters bilresa från mitt hus tog jag tillfället i akt att se om det var något jag missat.

Bild på keramikfynd
En skärva hittat i Ljusta av Christina, till vardags grafisk formgivare på Murberget.

När jag kom fram till utgrävningarna i Ljusta var jag inte ensam. 21 intresserade personer redo att gräva hade tagit sig till platsen. Efter en kort lektion i "skrapa med tårtspade" var det dags. Jag fick en liten yta som var min och efter en stund så hittade jag en liten hård bit.

Det var en bit flinta och den var slät som en glasbit. En man, av Murbergets arkeolog Ola kallad Stenåldersexperten, kom och tittade. Och den var speciell! En dam bredvid mig hade grävt i 17 år och hittade nu en pärla för första gången.

Murbergets arkivarie Göran Gullbro grävde fram en hel källare medan jag skrapade försiktigt med min spade på jakt efter nya fynd. När grävningarna avblåstes utbröt lite panik. Det var svårt att avsluta. Man blir helt enkelt besatt!

Har funderat på att åka dit en kväll med pannlampa och smyggräva med min tårtspade från 1940 …

Text o foto: Christina Sollén, grafisk formgivare 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera