Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 25 april 2014

En vapenentusiast berättar

Inför invigningen av utställningen Allmogevapen har vi tagit fram en intervju ur arkivet med Martin Johannesson som ansvarade för Murbergets vapensamlingar på 80- och 90-talet. Han berättar om sitt arbete, hur vapensamlingen byggdes upp och den utställning som fanns på Murberget när museet invigdes 1994.

Martin Johanneson

Murbergets arkivarie Inger Stenman gjorde flera intervjuer med Martin Johannesson i början av 1990-talet. En av deras träffar handlar speciellt om hans arbete med museets vapensamling som påbörjades redan på 1920-talet. Hela intervjun kan du lyssna på här.

I intervjun berättar Martin att han började jobba på Murberget 1978. Som fullfjädrad vapenentusiast fick han ansvaret att se över den stora vapensamlingen som då förvarades i Rådhuset. Det var under Bo Hellmans tid som chef och på den tiden jobbade endast ett fåtal personer på Murberget.

Martin lade ner mycket arbete på att se över och renovera varje vapen som då angripits av bland annat rost och smuts. Han skaffade sig värdefull kunskap både genom att undersöka dem noga och fånga upp olika typer av information från andra vapenintresserade.

Han berättar bland annat om vapensmederna på 1700- och 1800-talen som sålde sina vapen till lokalbefolkningen, och vilken roll allmogevapnen spelade på landsbygden. För många var bössorna livsviktiga för att överleva, jakten var viktig för att få mat på bordet.  Men det var inte alla som hade råd. På den tiden var ett vapenköp likvärdigt att skaffa sig en Rolls Royce i modern tid.

Ett annat ämne som tas upp i intervjun är utställningen Allmogebössor som visades på Murberget 1994. Den bestod av föremål från Murbergets vapensamling, en samling han själv har bidragit till. Martin berättar att han skänkt runt hundra bössor till samlingen som vid intervjutillfället bestod av ungefär 1000 föremål, tillbehör medräknade. Samlingen startade med Carl Gustaf Strokirks vapensamling som köptes in 1920.

På söndag invigs Allmogevapen som är en favorit i repris på den utställning som visades här på Murberget för 20 år sedan. Den har efterfrågats många gånger under åren och gör nu comeback här på Murberget. Läs mer om utställningen.

Text: Joachim Kjellgren

Genvägar:

Nästa spår

Föregående spår

Blanksteg Spela/pausa

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera