Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 15 april 2016

Ett kärleksfullt arv.

Den 17 augusti, 2006 fick Murberget, Länsmuseet Västernorrland, ta emot en donation som bestod av cirka 1000 verk av konstnären Bengt Lindström. Donationen gjordes av Michèle och Bengt Lindströms stiftelse för modern konst. Och konstverken överlämnades av hans fru Michèle Lindström på stiftelsens vägnar. Bengt var själv för sjuk för att delta. Samlingen utgör en viktig del av museets samlingar.
Bengt Lindström dog den 29 januari 2008. Nyligen dog också hans hustru Michèle, i Paris, hon blev 68 år; Hela hennes liv handlade om kärleken till konsten och kulturen. Redan som tioåring köpte hon sin första konstbok.

Michele Lindström lärde känna Bengt Lindström och hans dåvarande fru, Marie Louise Lindström i Paris, där Michèle var verksam som gallerist. Några år efter Marie Louise död, i mitten på 1990-talet gifte sig Bengt och Michèle. Hon ställdes då inför ett val och beslutade sig för att lämna sitt galleri för ett liv med Bengt och hans konst.

Under många år har hon varit expert på Bengt Lindströms verk. Hon har bistått museet i samband med olika utställningsproduktioner. Många är de personer som i samband med utställningsproduktioner, bl.a Svartvit Lindström, Lindström och Lappkungen. Vi är många som i samband med utställningar och arkivfrågor har haft kontakt med henne och mött hennes sakkunskap och pärlande skratt. Och den oerhörda energi som en kvinna med starkt engagemang kan uttrycka.

Michèle ägnade många timmar under de senaste åren åt ett projekt som hon kallade "Ett kärleksfullt arv". Att berätta om Bengts konst och liv. Och om att förmedla sina egna tankar kring konsten och litteraturen, och dess värde; Alltid med sitt eget språkliga uttryck och franska accent:

Hans konst måste leva. vi är så lite, det är så synd om oss.

Du vet moralen.
Det är synd.

När vi ska dö - vad håller vi på?

Kämpar för vad?

Äkta skatt det är i kulturen.

I går sa lilla Fröja - det är tradition.

Bara att höra den här orden tradition, det är fin.

Anar världen är…

Det är så viktigt, speciellt för barn, men vi behöver alla…

Tradition finns, kultur finns. Och kollision ingår i kulturen.

Jag tror de missar mycket, om de inte har kunskap om det.

På hennes arm fanns en manifestation över förlusten av den älskade. En tatuering - Shekina. Namnet på en kvinnlig gudinna utvald av Michèle. Inte en av de gudar Bengt målade, utan något eget som gick att koppla till hennes egen värld; Gudar, trummor och änglar var annars återkommande teman i hennes berättelse, med kopplingar till Bengts konst.
I samband med en nära väns bortgång skrev Michèle om trumman som ljuder. Om Schamanen som slår på trumman. Bengt tillskrevs förmågan att vara schaman, kanske har trumman ljudit än en gång…

Tack Michèle!
Från hela museet!

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera