Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 31 maj 2012

"Ett sekel av pärlor"

Sista helgen i juni spelas "Ett sekel av pärlor" på Murberget. Det är ett arrangemang i den större skalan med 350 aktörer från hela norden på en för tillfället utökad utescenen.

De Nordiska dagarna genomförs vart annat år. Då möter Härnösand sina nordiska vänorter Fredericia i Danmark, Karleby i Finland och Kristianssund i Norge. I år är det Härnösand som står värd. Varje arrangemang omgärdas av ett digert program med såväl sport, som kulturarrangemang.

Vid förra mötet i Härnösand för åtta år sedan väcktes iden om att göra en gemensam satsning.

hakan
Håkan Salomonsson, en av eldsjälarna
bakommusikalerna under de Nordiska dagarna.
Foto: Katarina Lundqvist

- Vi gör något tillsammans! Vi gör en musikal där blåsorkester, körer och dansare deltar i samma arrangemang. Tidigare hade de åkt runt och spelat på olika platser. Det blev inte så många tillfällen att mötas. Med en gemensam satsning skulle det bli annorlunda, berättar Håkan Salmonsson, en av idégivarna och den som representerat Härnösand i sammanhanget.

Sagt och gjort. En arbetsgrupp med en representant från varje land fick uppdraget att producera det hela. De satte genast igång med planeringen för arrangemanget i den stad som stod på tur, Fredericia i Danmark. Första gången valde de att satsa på en känd musikal och tog kontakt med upphovsmännen för "Kristina från Duvemåla" för att få hämta material till sin föreställning.

- Vi ville göra en föreställning med highlights ur den musikalen och fick ok från Benny Andersson när han fick höra att det handlade om en föreställning med ungdomar, berättar Håkan Salomonsson.

Han gör klart att allt förstås inte rullade på utan ett mått av grus i maskineriet. Efteråt var alla ändå jättenöjda och det framstod som självklart att gå vidare på den väg de valt.

- När jag såg ansiktena på de som deltagit första gången, säger Håkan Salomonsson och nickar med ett stort leende inför minnet. Då insåg jag att man kan!

Norge stod på tur och de valde att arbeta med något nyskrivet och med koppling till platsen. Tankarna ledde fram till "Jäntan på bergan" som rörde sig kring den lokala klippfisktraditionen. Efter två år var det så dags för Karleby att ta över stafettpinnen. Där genomfördes en föreställning om pirater.

År 2010 var det så dags för Härnösand att börja planläggningen för årets aktiviteter.

- Vi började med att titta på Hemsön som miljö för musikalen. Sedan besökte vi Murberget och miljön på friluftsmuseet kunde inte bli bättre, konstaterar Håkan Salomonsson.

Jeanette Melin fick uppdraget att skriva manus till vad som så småningom fick namnet "Ett sekel av pärlor".  Håkan Salomonsson beskriver ramen för handlingen som en tidlös fantasifamilj med moder Svea, dottern Fredericia och sonen Karl. Några skådespelare har engagerats, men det är ändå mer en musikalisk än teatral produktion där körerna och blåsorkestern står för sång och musik.

Det handlar om 29 sångnummer som ska presenteras och eftersom de blir många på scengolvet har produktionsgruppen valt att satsa på kostymer och attribut, inte någon avancerad scenografi. Det är Ann Huldt som haft uppdraget med detta.

När musikalen var färdigskriven fick alla som skulle medverka noter och har sedan tränat på var sitt håll. Inför föreställningen kommer de till Härnösand för två intensiva och gemensamma repetitionsdagar för att bli samspelta.

Håkan Salomonsson förklarar att det förstås handlar mycket om tillit för att få ett arrangemang i den här skalan att fungera. Genom åren har det ändå visat sig flyta på utmärkt, eller som han själv uttrycker det:

- Problem löser man.

En annan förklaring till att produktionerna gått att genomföra är samarbetsklimatet i producentgruppen. Gruppen har varit nära nog densamma genom åren och när det haft delade åsikter har de jobbat sig fram till en lösning som alla kan stå bakom.

- Vi har aldrig lämnat bordet utan att vara överens.

Håkan Salomonsson påminner om att det krävs god vilja på flera plan, allt ifrån beslut i kommunledningen och till alla inblandade i praktiska frågor vid sidan av det som rör själva föreställningen, som säkerhet, ordning, scenbygge och information.

- Det är en otrolig apparat, ingen nämnd och ingen glömd, där alla har ställt upp till hundra procent, säger Håkan Salomonsson.

Möjligen blir "Ett sekel av pärlor" den sista i serien av musikaler under de Nordiska dagarna. Nu har arrangemanget genomförts i alla fyra länderna. Vad som händer nästa gång det är dags för de Nordiska dagarna återstår att se.

Ann-Sofie Ingman

 

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera