Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 maj 2013

Extra mycket av allt på Murberget i sommar

Vi står inför en sommar fullspäckad med aktiviteter, inte minst för alla barn. Murbergets programsamordnare Paulin Norgren har jobbat hårt med att få alla programpunkter klara.

- Det blir extra mycket av allt på Murberget i sommar, berättar en glad Paulin. Murbergets friluftsmuseum håller extra helgöppet mellan nationaldagen och ordinarie öppnande, det blir också fler djur. Dessutom blir det extra mycket musik med bland annat musikkaféer på Spjutegården, konserter i Murbergskyrkan, allsångskvällar på utescenen, spelmansträffar på Ångermanlandsgården och Murbergsstämman.

scen
Det blir bland annat nationaldagsfirande, allsång och Murbergsstämma på stora utescenen i år. Foto: Joachim Kjellgren

Murbergets friluftsmuseum fyller 100 år i år och jubileet inleds i stor skala den 6 juni med Härnösands kommuns officiella nationaldagsfirande.
- Museets jubileumsgrupp började diskutera nationaldagsfirandet redan 2011 eftersom vi visste att vi skulle inleda vårt jubileum den 6 juni, samma datum som klockstapeln invigdes 1913, berättar Paulin. Det visade sig att kommunen gillade idén med att flytta det officiella programmet till Murberget.

Nationaldagen blir en händelserik dag med bland annat en egen hyllningsdans till friluftsmuseet av elever från Folkhögskolans danslinje i koreografi av Elin Kristofferson. Dansarna från folkhögskolan, under ledning av Danielle Dietz, har gjort uppträdanden på Murberget under våren och får nu också inleda sommaren.

Klockstapel2
Klockstapeln var den första byggnaden som flyttades till Murberget. Foto: Joachim Kjellgren

Nytt för i år är att fäbodvallen öppnar igen med verksamhet alla dagar, bland annat blir det Småbo´tisdag varje tisdag. Då är alla barn över 7 år välkomna för att se hur livet på en fäbodvall var på 1800-talet. Det var något man även gjorde förr i tiden för att barnen skulle lära sig om arbetet och livet på fäbodvallen. Museets nyinköpta getter kommer att beta där under sommaren.

En viktig del för Murberget är samarbete med föreningslivet. Redan i höstas bjöds olika föreningar in och många kommer att vara med under jubileumssommaren bland annat under Nationaldagen, Världsstickdagen och under Murbergsstämman i augusti.

- Vi har sedan flera år tillbaka också goda samarbeten med Vävstugan och Trädgårdsodlareföreningen som hjälper oss med verksamheten i Ångermanlandsgården respektive Prästgårdens trädgård, tillägger Paulin.

sagovandring
Murberget har massor av aktiviteter för både barn och vuxna i sommar. Foto: Björn Grankvist.

Under sommaren har museet öppet alla dagar i veckan, och varje dag fylls med programpunkter för både barn och vuxna.
- Många av aktiviteterna är utformade för våra yngre besökare men har samtidigt en stark koppling till kulturarvet i de olika miljöerna, säger Paulin. Därför lär man sig alltid något när man besöker Murberget. Några exempel är Gammeldags lektion och lekar i den gamla skolan samt Vallens sagor och sånger på fäbodvallen, två programpunkter som återkommer varje vecka.

Mer information om sommaren på Murberget

Friluftsmuseet är öppet 21 juni - 11 augusti alla dagar kl. 11-16,
Nationaldagen 6/6 öppet kl. 12-16.(Inleds kl 11 med jubileumsandakt i Murbergskyrkan. Läs mer på murberget.se/nationaldagen)
Extra helgöppet 8-9/6, 15-16/6 kl. 11-16


Läs mer om programmet i kalendariet.

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera