Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 september 2011

Fäbodvallen kan leva upp

Tegelstenar ligger staplade i högar i kokhuset på fäbodvallen. Nu ska spisen muras och restaureringen av den gamla byggnaden går in i slutfasen.

 

- Det är stärkande att se ett så gott resultat. Våra egna tekniker och de entreprenörer som varit engagerade har gjort ett utmärkt jobb, säger Murbergets tekniske chef Curt Nordlander som ansvarat för projektet.

 

Bild på murare i kokhuset

Marcus Storhannus i arbetet med att återskapa spisen i det gamla kokhuset.

 

Marcus Storhannus är murare hos Bondsjö Trä och plåt och arbetar som bäst med att återskapa den gamla spisen som en gång gav värme för de stinter som arbetade på fäbodvallen. Det är svårt för honom att sia om hur lång tid det kan ta innan de ungefär 250 tegelstenarna murats upp och en skorsten har tagit form på taket.

- Det beror lite på väder och vind. Vi har andra jobb som pågår samtidigt och växlar mellan beroende av vädret. Vi räknar väl med att det ska vara klart inom en månad i alla fall, berättar Marcus Storhannus.

 

Innan arbetet är avslutat slammar de ett tunt lager över teglet.
- Det ska se lite grovt ut, förtydligar Storhannus.

För Curt Nordlander är det ett omfattande arbete som börjar vara klart. Anledningen till att det tagit rätt lång tid har med både pengar och husets dåliga skick att göra. När de började plocka ner stockarna insåg de att rötskadorna var omfattande. Större än vad entreprenören och experten på gamla trähus kunnat förutse.

Ett digert arbete har därför lagts på arbete med byggnaden, men också på att söka pengar i flera etapper och att göra upphandlingar av entreprenörer för att utföra speciella arbetsinsatser.

- Jag räknar med att det har kostat 500.000 att genomföra det här projektet. Dessutom har vi säkert lagt ner 100 timmar med egen teknisk personal, berättar Curt Nordlander.

- Vi har plockat ner huset, byggt yttertak och entré med fönster och bro själva.

En stor insats är gjord av Murberget och med stöd Länsstyrelsen. De har gett bidrag på 300 000 kronor för att få se den unika byggnaden ta form igen.

När det våras igen är det dags för inredning med några enkla slafar och sedan invigning innan det är hög tid att ta kokhuset i bruk igen. Och får Curt Nordlander önska ser han framför sig att fäbodvallen lever upp.

- Jag ser framför mig en levande fäbodvall med djur på området och fäbodstintor som kokar mese. Vi har ett fähus på området som är i rätt gott skick. Så det skulle fungera bra.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera