Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 4 september 2013

Finns fler stenåldersfynd i Lagmansören?

skylt
Vid Lagmansören finns Medelpads enda kända gravplats från stenåldern.

Murbergets Ola George är på plats i Lagmansören vid Indalsälven strax norr om Timrå. Orsaken till besöket är att leta efter stenåldersfynd i området. Där finns sedan tidigare en stenåldersgrav med två personer som hittades vid ett vägarbete 1923. Det är de enda kända stenåldersgravarna i Medelpad, och området har stått orört sedan dess.

Ola och hans medhjälpare, arkeologistudenterna Ole Alexander Ulvik samt Nina Elisabeth Valstrand från NTNU i Trondheim har tagit  hjälp av markradar för att få ledtrådar om var de ska gräva efter nya fynd. De har hittat bland annat spår av brända ben och keramik. De skickas inom kort iväg för för analys.
- Vi har hittat det vi tror är stolphål, där stolpar stått. De kan vara rester efter en byggnad. Detta tillsammans med fynden av bräda ben, keramik, flinta gör att vi bedömmer att det även varit en boplats.

ola
Arkeologen Ola George undersöker området.

- Det finns olika teorier om platsens kulturella betydelse men ingen har varit här och undersökt det, berättar Ola. Han såg därför möjligheten att hitta både ekonomiska och kulturella sammanhang för de två stenåldergravarna och deras omgivning. Han kontaktade Forskningslabb på Stockholms universitet för hjälp med analyser av DNA och isotoper.
- De har gjort analyser på benen som hittades på 1920-talet och de är en väldigt bra samarbetspart, säger han. Med deras hjälp kan man utifrån fynden ta reda på mer om vad man man ätit på platsen under stenåldern.

ben
Brända ben hittades vid utgrävningen.

stolpe
Ola visar spår i jorden som kan ha varit pålar till en byggnad.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera