Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 22 november 2012

Finska paket

I början av december invigs utställningen Forntida stränder på Murberget. Förra veckan kom alla lådor och paket med föremålen från Finland.

Murbergets konservator Josefina Freidwall står bland en massa lårar och packar omsorgsfullt upp utställningens alla föremål av sten, skiffer och metall. Det är ett pilligt jobb som kräver stor noggrannhet eftersom många av sakerna är väldigt små. Allt är nedpackat i en viss ordning och det gäller att lista ut hur allt hör ihop. Josefina tror att varje monter är nedpackad för sig, men det är inte lätt eftersom allt är märkt på finska. Hon bläddrar ivrigt bland packlistorna.

Josefina
Josefina kontrollerar att alla föremål är med.

Det är viktigt att dokumentera vartenda föremål både på papper och med foto så att vi vet att allt är med, hur det paketerats och att det inte skadats under transporten, berättar Josefina.

Hela utställningen har stått i Helsingfors fram till nyligen då den packades ihop för flytt till Murberget. Dokumenteringen är också viktig när utställningen är slut eftersom vissa av objekten ska skickas tillbaka till Finland medan några ska stanna här på Murberget.

Den här typen av utställningar är svårare att hantera än till exempel konstutställningar. Tavlor och fotografier är enklare att hålla koll på än små stenar. Tavlor kan också retuscheras varsamt om det skulle behövas men skiffer är svårt att behandla om det skadats på något vis. Därför jobbar Josefina väldigt systematiskt med föremålen.

Älghuvud
Utställningen innehåller många stenar och skiffer, bland annat det här älghuvudet.

Utställningen Forntida stränder skapades genom projektet KulturBro som är ett samarbete mellan Murberget - Länsmuseet Västernorrland och Satakunta Museum i Finland. Den visar upp fynd från både Västernorrland och Satakunta där den visades för första gången. Där gjordes också ritningar över hur den ska se ut och var alla saker ska placeras. Murbergets Curt Nordlander och Pehr Ahlenius jobbar parallellt med att bygga upp alla montrar i utställningslokalen. Utställningslokalerna är olika stora och ritningarna blir då kniviga att tolka. Därför får man tänka till lite extra när man sätter upp den här på Murberget, berättar Curt.

Skylt
Utställningslokalen ställs iordning för vernissage den 1 december.

Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera