Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 28 oktober 2010

För livet i storstaden

Ett helt hem på 4 kvadratmeter. Så kan Matroshka beskrivas. En möbel för comapct living av Volym Design. Nu ska den visas på Murberget. På tisdag den 2 november öppnar Ung Design som är det andra av tilläggen i Nils möbler+.

Matroshka375
Med Matroschka tar Volym Design vara på både golv och höjd i rummet.

Gruppen bakom möbeln möttes under utbildningen i Industridesign vid Mittuniversitetet. Där fick, Anne Fossane, Sara Remnerth och Anna Thorsaeus, uppgiften att skapa en lösning för studentboenden i en kurs inom kreativitet och problemlösning. På den vägen väcktes idén om vad så småningom fick namnet Matroshka. Ett träffande namn kan man tänka med tanke på den ryska dockan som är flera i en.

- Liksom den ryska dockan bygger den också på sak i sak principen, konstaterar Anna Thorsaeus.

När idén om förvaring och volym i rummet var väckt ville de tre tjejerna omsätta den i praktisk verklighet. På den vägen hade de skapat sig ett sidoprojekt som efterhand bar hela vägen fram till Möbelmässan 2008. Inför deras medverkan där hade de också etablerat en hemsida.

- Vi fick stor uppmärksamhet under mässan och många hörde av sig på mejl från hela världen, berättar Anna Thorsaeus.

Stärkta av det positiva gensvar de fått återvände de till Sundsvall för att gå sista året på sin utbildning. Efter det var de fast beslutna att satsa på Matroshka. Namnet på företaget som de startade förra hösten var också givet för dem som satt sig för att ta vara på volymen i ett rum, Volym Design.

Den första modellen byggde de helt själva. Det lärde dem en del om vilka material som kan fungera bra och inte. När de nu tagit fram en prototyp och då valt Björkplaywood.

- Det är slittåligt, blir inte kantstött så lätt. Samtidigt som det får en mer levande känsla med den betsade finishen.

Även tyget har en hög kvalité för att det ska vara slitstarkt, men samtidigt kännas bra och se snyggt ut.

Volym Design är nu i uppstarten av en produktion och kommer att börja sälja den vid årsskiftet. Prototypen som de ställer ut på Murberget från den 2 november finns tillgänglig till försäljning redan nu.

Ann-Sofie Ingman

Pil Läs mer om utställningen Ung design


 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera