Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 augusti 2012

Folkfest med mat och dans

Lusten och glädjen över att mötas kring mat från jordens alla hörn är stark. Varje år strömmar besökarna till i hundratal när det blivit dags för Internationella festen på Murberget. Återväxten bland utställarna är också god. När de äldre tröttnar tar ungdomarna vid.

internationella
Stämningen är på topp när arrangörerna av Internationella festen samlas. Fr v Janneth Español, Willson Phiri, Ellen Holmberg, Mariel Estrella Näslund, Josephine Jonsson och Paulin Norgren.

Skratten är många och stämningen hög när gruppen bakom arrangemanget samlas inför årets upplaga av folkfesten.

- Många kulturer samlas och får smaka på varandras mat. Det är väldigt roligt, säger Josephine Jonsson som varit med i arrangörsstaben under många år.

Och MarielEstrella Näslund fyller i:

- Alla är upptagna med så mycket, jobb och allt som ska tas om hand i vardagen. Det här är ett tillfälle för alla att komma ut och träffas.

- Den här festen har också inneburit att många arrangerar internationella fester i hemmen, träffs och äter mat från olika kulturer, berättar Janneth Español.

Det är 23 år sedan arrangemanget genomfördes för första gången i ett samarbete mellan länsmuseet och internationella klubben 5 i 12. Sedan dess har det varit en välkommen händelse i Härnösand, en helg när de flesta återvänt till hemmet efter semestern. Troget söker man sig upp på friluftsmuseiområdet för mat, möten och underhållning från utescenen.

Ett mått på livskraften i arrangemanget är att många ungdomar numera kommit med i arbetet. Mariel Estrella Näslund är en av dem som axlat ansvaret i familjen som aktiv i 5 i 12.

- Mamma blev trött och då tog jag över, förklarar hon och gör klart att hon inte är ensam.

Hon kommer för övrigt att ta hand om rollen som konferencier i år tillsammans med Ellen Holmberg från Internationella klubben 5 i 12.

Willson Phiri är ett välkänt namn i kommunen. Han kommer också att finnas på scenen, bland annat tillsammans med ett gäng ungdomar med afrikanska trummor, stöveldans och afrikansk dans. Ryska clowner, musik från balkan,  Murbergsgillet samt ungdomsbanden Nitro Express och Atomic Age finns också med på programmet.

Willson Phiri kommer också att laga mat i ett av de 19 olika matstånden som erbjuder en del nyheter för året.

- Zimbabwe, Sri Lanka och Vietnam är nya länder som kommer med i år, berättar Murbergets programsamordnare Paulin Norgren.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera