Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 26 mars 2014

Gamla Tingshuset

Gamla Tingshuset på Kronholmen i Härnösand har stått oanvänd i många år nu, vilket är märkligt med tanke på läget. Det har funnits goda möjligheter att anpassa huset för andra ändamål än rättssalar och kontorsrum.

tingshuset

Nu renoverar ägaren Calle Lundqvist för fullt för att hysa in vårdcentralen Johannisberg. Övervåningen kommer att renoveras för andra hyresgäster.

calle

Murbergets fotograf Björn Grankvist passade på att ta bilder innan renoveringen, Det mesta av nuvarande interiör härstammar från 1970-talet.  Byggnaden är inte skyddad som byggnadsminne, men har ändå ett värde som inslag i riksintressemiljön. Bland karaktärsdragen i riksintresset finns förvaltningsbyggnaderna, och gamla tingshuset med sin jugendarkitektur från 1905 gav rättsväsendet i staden en majestätisk framtoning.

Återbruk av äldre hus är en framgång för kulturmiljön. Oanvända hus förfaller, och nybyggen kan ibland förta den historiska själen. 

utsikt

Text och foto: Lars-Göran Spång

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera