Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 december 2009

Gränsöverskridande musik

En musikupplevelse utöver det vanliga. Det är vad besökarna kan se fram emot i början av januari. Då kommer ljudkonstnären och kompositören Ann Rosén och framför ett gränsöverskridande verk tillsammans med Peter Lyne och Kapellskören.

Bild från föreställningen
Ann Rosen till höger i bild under repetetionerna med Peter Lyne och Kapellskören.

Föreställningen är en konsert och en körinstallation, samtidigt något av en performance.

- Vad som helst kan hända. Det har med platsen att göra, berättar Ann Rosén.

Hon arbetar med ett stort projekt, Zonula Occludens. Det kommer att pågå under flera år och omfattar flera olika delar. Några av dem har framförts tidigare.

- I oktober uruppfördes Sats 1 i Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Stefan Parkman och Uppsala Akademiska kammarkör.

I mars i år presenterades ytterligare satser och då på Moderna Museet i Stockholm. Nu närmast väntar Härnösand och ett verk specialskrivet för den 10 januari. I oktober var Ann Rosén på plats på Murberget för att experimentera tillsammans med Peter Lyne och Kapellskören.

Efter det har hon skrivit ner ett partitur som de haft att förhålla sig till. I januari möts de igen och finslipar på vad som blir ännu ett uruppförande, "ZO-2 Härnösand".

Ann Rosén förklarar att det inte är en berättelse som i traditionell mening rör sig efter en tidsaxel med en början och ett slut. I hennes verk handlar om ljud i rummet, om kör och elektronik.

Gemensamt för alla delar av Zonula Occludens är en hörselvilla, upplevelsen av en ständigt uppåtstigande ton. Se Shepard tone.

- Klangen strävar uppåt, framåt och är samtidigt stillastående, säger Ann Rosén och fortsätter:

- Verket bygger på enkla byggstenar, brus och klanger. Det är enkelt, men en utmaning för kören.

Ann Rosén berättar att ZO-2 är en term för proteinbindningar. Hon fastnade för begreppet som namn på hennes verk som tagit form efter en lång radda av tankar.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Maria Sundström

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera