Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 november 2012

Gravar bland ledningar och rör

I slutet av oktober hittade byggnadsarbetare ben från en människa vid ett rörläggningsarbete på en av innergårdarna i Sundsvalls Stadshus. Det visade sig vara från en gammal begravningsplats på området där Stadshuset nu står.

Länsmuseets arkeologer Maria Lindeberg och Britt-Marie Hägerman var snabbt på plats för att påbörja utgrävningarna. Sedan anslöt också Oskar Arnasson och Ola George. Mitt bland gamla ledningar och rör gjorde de ett fynd av åtta stycken gamla gravar från slutet av 1600-talet. Gravarna låg väldigt tätt och var träkistor staplade på varandra omlott. De innehöll förutom skelettdelar även kopparmynt och rester av kläder med någon typ av metalldekor, troligtvis silver.


- Föremålen hjälper oss att ta reda på ungefär när gravarna grävdes, säger Ola George. En annan bra ledtråd är att Sundsvall flyttades på 1640-talet och kyrkan då placerades där Stadshuset står idag.

Han berättar att de inte daterat benen med den så kallade kol14-metoden. Orsaken är att den inte är mer precis än den tiden kyrkogården användes. Den används oftare på äldre på äldre fynd.

Skalle
En bit av ett kranium som troligen är från senare delen av 1600-talet. Foto: Joachim Kjellgren

Det är ganska ovanligt att man gräver upp så här pass nya gravar. Oftast är de betydligt äldre, men det var förmodligen inte första gången de här gravarna hittades. Det finns dokumenterat att man hittat ben här när Stadshuset byggdes. Maria Lindeberg berättar.

- Benen hittades både vid bygget och vid tidigare rörläggningar. Om vi inte flyttar dem så kommer de ju att grävas fram igen nästa gång rören ska läggas om.

Då är det bättre att kvarlevorna tas om hand och får en sista vila på församlingens begravningsplats, menar hon. Benen och föremålen förvaras tills vidare på Länsmuseet i väntan på en diskussion med Länsstyrelsen.

UtgravningStadshuset
Maria och Ola hittade sju gravar tätt packade på en av Stadshusets innergårdar. Foto: Joachim Kjellgren

Det är viktigt att dokumentera arbetet under en utgrävning. Därför har arkeologerna fotograferat mycket men även gjort ritningar över platsen. Ofta använder man en mätstation men vid den här utgrävningen kan man också använda sig av husritningarna för att bestämma platsen.

Joachim Kjellgren

(Artikeln reviderad 121109)

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera