Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 21 december 2011

Hälsa på finska tomtar

Ett 40-tal tomtar har intagit de gamla husen på Murberget vid juletid i år. Det är inte vilka tomtar som helst. De kommer alla från Finland och med en alldeles egen historia som finns skildrad på ett släktträd.

Det handlar om en rad personligheter som har sina speciella yrken vilka skildras med lämpliga attribut. Så packar till exempel restomten Matias sin kappsäck medan tomtekonstnären Kallenardo är i full aktion med sitt senaste konstverk. I länsmuseets entréhall spelar rockorkestern fram till den 15 januari när de alla vänder hemåt mot Björneborg. Det är där de har sin hemvist, hos Satakunta museum närmare bestämt.

Under dagarna på Murberget pågår tomtevandringar. De gör det möjligt att bekanta sig med de finska tomtarna lite extra tillsammans med två guider. Iförda röda toppiga luvor påminner en hel del om tomtenissar de också. Till vardags är de kulturarvspedagoger som under några veckor nu berättar om de finska tomtarna och deras liv, men också andra tomtar.

Tomtevandringarna har lockat stora skaror av besökare till länsmuseet för att titta in genom fönstren och se vad som händer därinne i stugorna. Det går förstås utmärkt att ta en tur på området på egen hand också, för den som så vill.

Här har fotografen på Murberget, Björn Grankvist fångat en av alla de grupper med skolbarn som deltagit i visningarna.

Barn tittar på tomtar

tomtevandring 1

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera