Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 20 januari 2014

Häxbrand på turné

Murbergets Maria Nordlund och Sara Öhman medverkar i Scenkonstbolagets sceniska konsertuppsättning Häxbrand som har nypremiär den 26 januari med efterföljande turné. Jag fick en pratstund med dem och produktionens regissör Svante Grogarn.

Häxbrand är ett samarbete mellan Scenkonstbolaget Musik och Murberget som nu produktionssätts för tredje gången. Det är en stor produktion med folksångerskan Ulrika Bodén och Nordiska kammarensemblen som spelats för både vuxna och skolbarn.

2012
Den sceniska konsertuppsättningen Häxbrand spelas nu för tredje gången. Senast var 2012. Foto: Björn Grankvist.

Maria och Sara var med redan från början då arbetet med att samla bakgrundsinformation startade.
- Jag åkte runt i länet med kompositören Karin Rehnqvist och sångerskan Ulrika Bodén för att visa och berätta om häxprocesserna som pågick här under 1600-talet. Vi besökte bland annat Bålberget och Sandslåns häxmuseum, berättar Maria.

3
Maria Nordlund, Sara Öhman, Svante Grogarn, och Ulrika Bodén. Foto: Joachim Kjellgren.

Maria och Sara medverkar även i produktionen dels som resitatörer som läser texter till musiken, dels som pedagoger. I konceptet ingår nämligen att publiken får delta i en slags workshop runt ämnet häxprocesser.
- Vi har fått jobba med både den vuxna och unga publiken, berättar Sara. De får bland annat prova att teckna med kolkritor som man gjorde på den tiden, fortsätter hon.
- De får även höra om de här processerna gick till, de är ju en del av vår historia, säger Maria.

Häxbrand bygger till stor del på trollramsor och rättegångsprotokoll från 1600-talet hämtade från Riksarkivet. Med dem som grund komponerade Karin Rehnqvist det 30 minuter långa verket När korpen vitnar.
- Texterna är väldigt tydliga och pedagogiska, berättar regissören Svante Grogarn. Man får en bra beskrivning av hur det gick till vilket har skapat bra ramar för både musik och regi, fortsätter han.

1
Svante förklarar hur han vill att de medverkande ska agera. Foto: Joachim Kjellgren.

Svante ansvarar för allt publiken ser, det vill säga scenografin, ljuset och agerandet. Han jobbar främst med sångerskan Ulrika Bodéns framträdande men hade tidigt i planeringen en idé om att även musikerna ska röra sig på scenen. Hans tanke var att även de skulle agera och använda instrumenten som verktyg för att göra konserten mer scenisk. Det är inte helt lätt eftersom musiken är komplicerad och svår att spela utan noter, men de har tillsammans hittat lösningar.

En av hans ramar att förhålla sig till som regissör är just musiken.
- Karin Rehnqvist är en verklig klangfantast och hon har specialskrivet musik med ljud och klanger som passar ihop med Ulrikas röst, berättar Svante.

För att det sceniska ska framhäva musik och text använder han mycket kalla färger och rök på scenen. Hela orkestern är bleksminkade i ansiktet och klär sig i kostymer som får en att tänka på 1600-tal.

Häxbrand har nypremiär på Konsertteatern den 26 januari och kommer under sin turné till Murberget den 30 januari. Den kommer även vara en del av Kulturhuvudstadsåret 2014 när den spelas i Umeå den 1 februari.

Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera