Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 2 maj 2011

Holaelever ställer ut foto

Fyra veckor under vårterminen har eleverna på fotolinjen vid Hola folkhögskola jobbat med ett projekt. De arbetar fritt i valet av både ämne och form för sina bilder. Resultatet visar de i en utställning som öppnar på Murberget på lördag.

Holafoto
Så här såg det ut förra året när fotoutställningen tog form. I år är formatet på bilderna större.

Jonas Jönsson är kursansvarig sedan många år tillbaka och den som kan se om där finns tendenser som genomsyrar årets examensarbete.

-  Många har satsat stort, flera av eleverna gör bilder i 70 gånger 100. Det är annorlunda mot tidigare.

I övrigt är det som det brukar vara, det vill säga stor spännvidd i utställningen. Det hela börjar med en projektplan över vad de vill genomföra. Efter avstämning med Jonas Jönsson ägnar de sedan fyra veckor åt fotojobbet och sedan lika lång tid med efterarbetning.

- De jobbar helt fritt, behöver inte var här i området, inte bara i Sverige heller.

Eleverna brukar ägna sig åt studiofoto, men lika ofta fotoreportage och socialrealistiska bilder. Det kan röra sig om natur, men lika ofta om mode och stilleben.

Utbildningen vid Hola Folkhögskola är ettårig och helt fokuserad på fotografi. De studerar inte några allmänna ämnen. Linjen lockar framför allt ungdomar i 20-25 års ålder. De kommer från hela Sverige.

När året är slut söker sig en del till bildjournalistutbildningen i Sundsvall, andra till Biskops Arnö. Någon kanske provar sig fram som frilans, men många nöjer sig också med att ha utvecklats inom ett intresseområde. Det förblir en hobby vid sidan av annat.

I år är det andra året som eleverna ställer ut på Murberget.

- Det är förstås roligt för eleverna att få visa upp sina bilder. Och så är det ju roligt att vi samarbetar. Vi rör oss ju båda inom landstingssfären, konstaterar Jonas Jönsson.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera