Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 10 november 2015

I väntan på Gudrun Sjödén

Om knappt tre månader visar Textilarkivet i Sollefteå upp sin största utställning på länge. Den svenska modedesignern Gudrun Sjödén firar en 40-årig internationell karriär i modebranschen med en utställning i slutet av januari.

Eris erlandsson och Åsa Tornborg på Textilarkivet förbereder sig inför utställningen om Gudrun Sjödén.
Eris Erlandsson och Åsa Tornborg på Textilarkivet förbereder sig inför utställningen om Gudrun Sjödén.

Eris Erlandsson och Åsa Tornborg håller på att planera inför utställningen som främst visar Gudruns dammode men även hennes inredningsdesign.
- Utställningen visades för första gången under våren 2014 på Kulturen i Lund, och vi bestämde oss ganska snabbt för att försöka få hit den till Textilarkivet, berättar Eris.

I Sverige är Gudrun Sjödén mest känd genom att så kallade "kulturtanter" bär hennes kläder.
- Hon fyller ju ett tomrum i modevärlden med sina bekväma kläder som utmanar med sina kaxiga färger som en kontrast till de åtsittande och avslöjande kläder man hittar i vanliga i klädaffärer, säger Eris.

Eris har en egen teori till kulturtantens uppkomst som begrepp.
- När barnen flyttat hemifrån får kvinnorna mer tid att gå på museum för att utforska konst och andra kulturgrenar samt ägna sig åt skapande verksamhet, säger hon. Många av deltagarna på Textilarkivets kurser till hör den kategorin. Därför är äldre kvinnor starkt representerade inom konsumtion och skapande av kultur. 

Vad alla kanske inte känner till om Gudrun Sjödens kläder är att de inte bara speglar det svenska modelandskapet.
- Gudrun verkar ju inte bara här i Sverige utan reser runt hela världen för att hämta inspiration från olika länders kulturarv, hon säljer ju sina kläder över hela planeten, säger Åsa Tornborg.

Många känner att Gudrun Sjödén skapar kläder för riktiga människor.
- De modeller hon använder för att visa upp sina kollektioner är av alla sorter, i olika åldrar och former, säger Åsa. Vi hoppas också kunna locka besökare i olika åldrar och den här utställningen lämnar nog ingen oberörd, fortsätter hon.
Utställningen Gudrun Sjöden - 40 år av inspiration invigs den 31 januari 2016 och finns på Textilarkivet fram till slutet av april.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera