Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 januari 2013

Jury har gjort sitt val

Förra veckan var juryn för Y-salong på plats för att bedöma vilka konstverk som ska ingå i utställningen. Efter ett gediget arbete gjorde de ett urval som ska väcka intresset hos de flesta.

Juryn består av Åsa Mårtensson som är tillförordnad enhetschef för Haninge konsthall och Jöran Österman som är en meriterad konstnär samt utställningsproducent. De har tillsammans granskat över 500 konstverk inför Y-salong 13 som har vernissage den 23 februari.

De deltagande konstnärerna har inte skickat in sina originalverk utan juryn har fått förlita sig på bilder av dem.
- Det inte möjligt att ha alla på plats rent logistiskt, även om det vore det absolut bästa sättet, säger Jöran. Att skicka in foton är dock ett vanligt arbetssätt när den här typen av utställningar ska sättas ihop.

Granskning bidrag1
Fr.v. Åsa Mårtensson, Lisa W Karlsson (samarbetspart Landstinget) och Jöran Österman.

Man kan nästan med blotta ögat se hur all konstkunskap samverkar när Åsa och Jöran noggrant betraktar varje verk. De är båda två rutinerade och har en väl inlärd uppfattning för bland annat teknik, känslomässigt anslag och budskap som engagerar

Helhetskänslan är viktig för Y-salongen och det påverkar urvalsprocessen eftersom det gäller att skapa en gemensam form.
- Vi försöker hitta en bra balans och dynamik i utställningen när vi väljer ut vilka bidrag som kommer med. Urvalet ska ha ett folkligt inslag och tilltala många besökare, berättar Åsa. Samtidigt får det inte vara på bekostnad av riktigt bra konst som självklart ska ha en plats i Y-salongen.

Granskning bidrag 2
Jöran granskar ett av verken i fotoform.

Det är en fördel för juryarbetet om man inte är för många som ska samsas kring ett resultat, tycker både Åsa och Jöran. Då blir det lättare att hålla ihop helheten. De har också lite olika bakgrund och det har varit till fördel för Y-salong 13 eftersom deras skilda infallsvinklar hjälpt till att bredda urvalet.

Resultatet av juryns arbete kommer att presenteras här på Murbergets webbplatsi samband med utställningens vernissage den 23 februari.

Text och bild: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera