Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 9 december 2010

Kåtor kom med tåg

I kokhuset gömde sig Murbergshistorik, det fick snickaren Lasse Ytterman erfara under rivningen av den gamla byggnaden på fäbodvallen.

- De hade använt tidningar som isolering i kokhuset så det fanns många exemplar av Sundsvalls Posten från 1918 på väggarna. Av fukten lossnade en sida och där på baksidan av tidningen råkade jag se texten om Murberget, berättar han en smula förtjust över sitt fynd.

Ytterman

Ytterman 1

I den lilla notisen står att läsa om nyförvärv till samevistet på friluftsmuseet formulerat med för den tiden vanligt språkbruk. Och Murberget är ett dokument rikare kring friluftsmuseets historia.

Signaturen "Ådals-Lars" berättar såhär:

En del intressanta nyförvärv har gjorts till härvarande museum å Murberget.

Med tåget ankom hit för ett par dagar sedan några av dr Hellman inköpta skogslappbyggnader, som äro mycket unika i sitt slag. Det viktigaste förvärvet utgöres av en skogslappkåta från Malå, vilken representerar ett av kåtans senaste byggnadstyper. Vidare har inköpts en skogslappkåta från Arvidsjaur och en njalla från skogslappsområdet.

De nu hitkomna föremålen komma att uppföras vid skogslappbyn vid Murberget under sommarens lopp.

Gårdarna visas i afton kl 7-9.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera