Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 juni 2015

Kammargrav hittad i Nolby

Våra arkeologer Maria Lindeberg och Ola George befinner sig just nu i Nolby där de utforskar en väldigt speciell fornlämning. Området är sedan tidigare känt för sina gravhögar från järnåldern.

- Innan vi började utforska området i höstas fanns det tre kända järnåldersgravar här, och nu har vi hittat ytterligare nio stycken, säger Maria. Vi hittade bland annat den här lämningen som var omgiven av en ränna, gravhögar från järnåldern brukar ha en ränna runt själva högen men i det har fallet är högen helt utplånad, förmodligen sönderplöjd då den ligger i akanten av en åker.

1
Foto: Joachim Kjellgren

Det är inte så vanligt att man stöter på kammargravar.
- Det var bara samhällets elit som begravdes på det här viset, så det finns väldigt få av dem, berättar Ola. Vid vanliga jordfästningar brändes den avlidne, men de högt uppsatta begravdes iklädd sina bästa kläder tillsammans med tillhörigheter som till exempel dryckeskärl och vapen, fortsätter han. Graven sågs nämligen som en boning för den avlidne.

2
Foto: Joachim Kjellgren

Graven består av en nedgrävd kammare för den avlidne med en stor jordhög ovanpå, inringad av en ränna som var omkring tio meter i diameter.
- Vi vet inte säkert vilken funktion rännan har men vi tror att den kan ha varit ett sätt att förstärka graven, säger Maria.

Det var vid bygget av en ny genomfartsväg under E4 i höstas som graven upptäcktes, då även några fynd i form av en nit och en brodd hittades.
- På grund av årstiden beslutade vi oss för att fortsätta arbetet först nu, och vi har redan hittat spår av brända ben, säger Maria.

3
Foto: Maria Lindeberg

Arbetet fortsätter under veckan för att hitta och tillvarata eventuella fynd från graven. Vad de hittar återstår att se.

Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera