Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 26 november 2014

Keramiken i samlingarna expertanalyseras

Murberget fick nyligen besök av Thomas Eriksson från Lunds universitet, som var här för att undersöka keramik från våra samlingar. Det krävs expertkunskaper för att avgöra varifrån de kommer eftersom själva utförandet skiljer sig så pass beroende på område.

Thomas som arbetar på keramiska forskningslaboratoriet i Lund har fått i uppdrag att göra en analys av de keramiska fynd som finns i Murbergets samling.
- Den här typen av dekorerad keramik fanns mellan år 200 och 600 efter Kristus, berättar han.

Thomas Eriksson analyserar keramiken i våra samlingar.
Thomas Eriksson analyserar keramiken i våra samlingar.

Tekniken och stilen är väldigt influerad av den norska keramiken under  yngre romerska järnåldern och folkvandringstid (ca 200-550 e Kr).
- Det märks även tydligt att skandinaver har haft kontakt med folk i Väst- , Central- och Östeuropa eftersom mönstren på keramiken här liknar keramiken där säger Thomas. Men influenserna har även färdats motsatt väg tillägger han.

På den tiden drejade man inte kärlen utan gjorde dem för hand. De gjordes på liknande sätt runt om i landet men formerna och dekorationerna skiljer sig regionerna emellan.De kärl som hittats i Medelpad och Ångermanland har en speciell stil som troligtvis inspirerats av stilen från mellersta delen av Norge.
- En teori är att det var kvinnorna som tillverkade keramiken och därmed tog med sig den lokala stilen till Sverige när de flyttat hit vid till exempel giftermål, beskriver Thomas.

De keramiska kärlen innebar hög status och var en viktig delav de stora gästabud man ordnade för att knyta allianser.
- Mjödet man drack ur kärlen hade en rituell betydelse och man trodde att diktningen hade uppstått genom ett skaldemjöd som ursprungligen kom från gudarna, berättar Thomas. Därför dekorerade man dem med symboler som representerade kraft som till exempel solar och treuddar. Därmed kan spridningen av olika mönster också hjälpa till att kartlägga på de olika sammanslutningar som fanns under från den här tiden.

Thomas har ritat av kärlen och deras dekorationer för att sedan föra in dem i en databas. På så sätt kan han göra mer exakta jämförelser för att bestämma ursprung.
- Vi kommer att publicera ett resultat när alt material är genomgånget och analyserat, avslutar Thomas.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera