Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 12 november 2013

Klassiska toner på museet

I veckan fick Murberget besök av musikstudenterna Annika Sandberg och Albert Van Pham, elever på Härnösands folkhögskola. Jag träffade dem för att prata om musik, studier och deras kommande konsert på museet i december.

Musik är en konstform som utan tvekan hör hemma på ett länsmuseum och Murberget har ofta musikunderhållning. Albert va Pham och Annika Sandberg var nyfikna på museet och ville samtidigt hitta en plats där de kunde pröva sina vingar och få värdefull erfarenhet. Den 8 december ger de en konsert i Lindströmrummet då de kommer att spela musik av bland andra Richard Strauss, W. A. Mozart och Vincenzo Bellini.

1
Annika och Albert drivs båda av spelglädjen och vilja av att samarbeta.

Albert har tidigare studerat musik på Lilla Akademiens musikgymnasium i Stockholm och Annika på deras Pre-College, men de fann varandra först under studierna på Musiklinjen Kapellsberg här på Härnösands folkhögskola.
- Utbildningen möjliggör samarbeten i många olika grupperingar, både spontana och lärarstyrda, berättar Albert. Vi bor i samma korridor så det föll sig naturligt att vi började spela med varandra, fortsätter han.

Klassisk musik är en ganska disciplinerad konstform som kräver mycket tid. Samtidigt är det spelglädjen och samarbetsviljan på skolan som driver oss framåt som musiker, säger Annika.

2
De har båda drömmar om en framtida karriär inom musik.

Eleverna på utbildningen kommer från hela landet så det är ett bra ställe att knyta kontakter för fortsatta samarbeten. Både Albert och Annika är öppna för framtiden men har fortsatta studier på musikhögskola högt upp på prioritetslistan. De har också tankar och drömmar på en blivande karriär inom musik.
- Jag vill gärna stå på en operascen i framtiden, berättar Annika. Det är just kombinationen mellan musik och dramatik som gör det så intressant, fortsätter hon.

3
De har olika sätt att tolka musiken på, men trivs med att spela ihop.

Det absolut viktigaste för både Albert och Annika är att få sjunga och spela musik, för att utvecklas samt bli bättre på att utrycka sig. Så långt är de helt överens, även om de har olika sätt att hitta in i musiken.
- Som sångerska fokuserar jag mycket på bilder och olika känslor när jag ska tolka ett stycke, medan Albert är mer konkret och använder mer traditionella termer för dynamik och klanger, berättar Annika.
- Det är spännande att tyda vad hon menar och sedan försöka översätta känslan för att veta hur jag ska spela på pianot, avslutar Albert.

Kontrasterna i deras musicerande kommer att passa bra in bland den svartvita konsten i Lindströmrummet. Där finns bra akustiska förutsättningar som gör att rummet även passar för musik, och de båda konstformerna smälter bra ihop i rummet.

Text och foto: Joachim Kjellgren


Joachim Kjellgren

Informatör

Telefon 0611-886 30, 073-275 17 13
Mejl joachim.kjellgren@murberget.se

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera