Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 29 september 2010

Kokhuset restaureras

Det gamla kokhuset på fäbodvallen har länge levt en tynande tillvaro. Nu är det slut med det. Byggnaden ska restaureras. Allra först måste det monteras det ner. Teknikerna på Murberget är därför i full gång med att märka upp och plocka ner stockarna, en efter en.

Kokhus

Det knastrar till lite i den torra trästocken när Lasse Ytterman lossar en del av gaveln och Hasse Holmkvist med maskinkraft lyfter ner den till marken där de samlar upp alla delarna.
- Det kommer väl att ta en vecka ungefär att plocka ner alla delar, berättar Hasse och fortsätter:
- Golvet och ett par varv av stockarna blir kvar innan Daniel kommer hit och börjar bygga upp det igen.

Alla kan vara överens om att ett digert arbete väntar denne Daniel Åkerman som driver företaget Gamla Trähus och är expert på just gamla hus. Han tar vara på allt timmer som går att spara, skarvar ihop gammalt och nytt, eller byter ut där träet har multnat sönder och inget går att göra något åt.
- Här ska han byta ut knutarna, säger Hasse och visar några exempel på virke som helt ruttnat sönder.

Tidningssidorna som klär väggarna inne i huset är alla från Sundsvalls Posten och året är 1918. Det var då kokhuset flyttades från Flärke till Murberget. Där hade fungerat som gemensamt kokhus för flera familjer som med andra ord delat på byggnaden. Det är också vad som är utmärkande och helt unikt för byggnaden. Därför bevaras det till eftervärlden genom stöd från länsstyrelsen som bidrar med 314 000 kronor till restaureringen. 

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Bengt Edgren


 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera